- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Uzun süredir çocuklarla çalışıyorum. Onlardan edindiğim en güzel şeylerden birisi, samimiyet. Çocuklar sevmedikleri bir oyunu oynamıyorlar, sevmedikleri bir kitabı okumayı bırakıyorlar ya da siz okuyorsanız dinlemiyorlar. Hayalperestler, eğlenceliler, dürüstler ve samimiler. Onlarla beraberken çok gülüyorum, mutlu oluyorum. Bu nedenle onların seveceği, eğleneceği, hayal kurabileceği dostluk içeren öyküler yazmak hayalim. Yazdığım karakterleri bu nedenle özenle seçiyorum; düşünürken yüzümü güldürecek, benim de kıkırdamamı sağlayacak karakterler bol hayal içeren olaylar seçmeye çalışıyorum. Şunu biliyorum bizim sevmediğimiz, içimize sinmeyen hiçbir şeyi çocuklar kucaklamayacaktır. Hayal kurmayı seven, gözlerinin içi parlayan çocukların çoğalması için yazmak istiyorum.
- Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Çocukluğumda sınıflarda cam kapaklı dolapların içinde sınıf kitapları olurdu. Öğretmen o dolaptan bize kitaplar verirdi. Ben sanırım tüm kitapları okumuşumdur. Çok şanslıyım ki babam da sınıf öğretmeniydi, onun sınıfının da kitaplarını okurdum. İlk kitabım mı emin değilim; ama babam sınıfından bir kitap getirmişti. Tom Amcanın Kulübesi gibi bir kitaptı sanırım ismini hiçbir zaman doğru hatırlayamıyorum. Defalarca benzer isimlerde kitap okudum. Babam okuldan o olduğunu düşündüğü kitaplar getirdi. Ancak o kitabı bulamadık. İlk sevdiğin kitap nedir sorusu sorulduğu zaman hep adını bir daha doğru hatırlayamadığım ama okurken çok sevdiğim, eğlendiğim tadı damağımda kalan o kitap gelir aklıma. Halen arıyorum😊
- Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Bu kitabı keşke ben yazsaydım dediğim olmadı; ama nasıl bu kadar güzel düşünülmüş dediğim bir sürü kitap var. Çok sevdiğim resimli kitap, çocuk romanı yazarları var. Ancak bu soruya net bir şekilde cevap verecek olmam gerekirse iki kitap arasında kaldım. Ben kitaplarda dostluk hikâyelerini çok seviyorum. Bu nedenle Benji Davies’e ait Kayıp Balina ve İngrid Chabbert- Guridi ikilisine ait olan Kuşa Dönüştüğüm Gün kitaplarını seçebilirim. Ayrıca bu kitapların yaratıcılarının tüm işlerini de çok sevdiğimi belirtmeliyim.
- Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son bir çocuk romanı olan Pam Munoz Ryon’ a ait Yankı’yı okudum. Şimdi de aynı yazarın 4-5 yıl önce okuduğum Hayalperest romanını tekrardan okuyorum. Bu kitapların yazarının da gerçekten çok özel olduğunu düşünüyorum. Yankı kitabından bahsedecek olursam. Kitap 4 bölümden ve farklı çocukları içeriyor. İlk bölüm, ormanda kaybolan bir çocukla başlıyor ve orada masalla gerçek arasında bir hikâye ile karşılaşıyoruz. Diğer bölümlerde de farklı zamanlar ve yaşantılarla karşımıza çocuklar çıkıyor. Tüm bu çocukların ortak paydası ise ellerine bir şekilde ulaşan mızıka. Her bir öykü de toplumsal olayların ele alınışı, cansız bir nesnenin yaşamın sürekliliğini bize göstermesi, değişen dönüşen insan ilişkileri ile sürükleyici bir kitaptı. Her öykü insanın içinde bir kırıklık bıraksa da sonunda hepsinin bitiş hikâyeleri ve okuyana yankısı çok keyifliydi.
edebiyathaber.net (29 Mart 2023)