Charles Darwin’in sonu evrim teorisine varan zihinsel yolculuğu

Eylül 25, 2024

Charles Darwin’in sonu evrim teorisine varan zihinsel yolculuğu

Charles Darwin’in Pasifik Adaları ve Güney Amerika’ya yaptığı seyahatin günlük notlarından oluşan kitabı Beagle’ın Yolculuğu, Ömer Can Kalaycı çevirisiyle Can Yayınları’ndan çıktı. Darwin’in bu seyahatte yaptığı gözlemler ve edindiği fikirler, evrim teorisine ve Türlerin Kökeni’ne kapı açmış, pek çok entelektüel akımı da harekete geçirmişti.

 

Tanıtım metninden

Charles Darwin’in Pasifik Adaları ve Güney Amerika’ya yaptığı seyahatin günlük kayıtlarından oluşan ve ilk kez 1839’da Journal and Remarks adıyla yayımlanan Beagle’ın Yolculuğu, Can Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu. Beagle’ın Yolculuğu; evrim teorisine ve Victoria döneminin en tartışmalı kitabı olan Türlerin Kökeni’ne kapı açmış, pek çok entelektüel akımı da harekete geçirmişti.

Beagle, 27 Aralık 1831’de Devonport’tan yola çıktığında Charles Darwin 22 yaşındaydı ve bu hayatının yolculuğu olacaktı. Elinizdeki günlük, bu yolculuğu okuyucuya aktarırken, jeoloji, doğa tarihi, insanlar, yerler ve olaylarla ilgili sabırlı gözlemler yapan bir doğabilimciyi karşımıza çıkarıyor.

Volkanlardan yerli topluluklara, çok çeşitli kuş ve böceklerden doğa olaylarına ve afetlere dair pek çok gözlem bu olağanüstü günlüklerde yer buluyor. Bu kitapla okuyucu, Darwin’in Tanrı’nın yarattığı tüm canlı türlerinin ezelden beri aynı olduğuna inanan birinden; merakı, sorgulamaları ve gözlemleri sonucunda nasıl Türlerin Kökeni’ni yazarak bilim tarihini altüst etmiş büyük bir biliminsanına dönüştüğüne tanık oluyor.

CHARLES ROBERT DARWIN, 1809’da İngiltere’de doğdu. Yüksek öğrenimine Edinburgh Üniversitesi’nde tıp eğitimiyle başlayan Darwin, Cambridge Üniversitesi’nde Teoloji öğrenimi gördü. HMS Beagle gemisinin beş yıl süren dünya seyahatine katıldı. Bu yolculuk sırasında yaptığı gözlem ve keşiflerle henüz 30 yaşında İngiltere’nin sayılı biliminsanları arasına girdi. Jeoloji Cemiyeti ve Kraliyet Bilimler Akademisi’ne kabul edildi. 1858’de Alfred Russel Wallace’la birlikte doğal seçilim yoluyla evrim kuramını açıkladı. Darwin 1859’da yayımladığı Türlerin Kökeni adlı kitabında yer alan “doğal seçilim yoluyla evrim” kuramıyla tanındı. Evrim düşüncesini kuramsal bir çerçeveye oturtup sunduğu kanıtlar dizisiyle evrim olgusunun bilim dünyasınca kabulünü sağladı, biyoloji bilimini kökten değiştirdi. Bilimsel içerikli pek çok kitabı ve makalesi bulunan Darwin 1882’de öldü. Devlet töreniyle Londra’da Westminster Abbey’e defnedildi.

 

CAN ÖMER KALAYCI, 1963’te doğdu. İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları dalında uzmanlığını, doçentliğini ve 2003 yılında profesörlüğünü aldı. “Çocuk Alerjisi ve Astım” alanında yan dal uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi ve New York State Üniversitesi’nde tamamladı. 2000-2002 yıllarında iki yıl süreyle Harvard Üniversitesi’nde astım konusunda çalıştı. Halen Ankara’da serbest hekim olarak çalışmaktadır. Can Yayınları’ndan diğer çevirileri: Baskerville’lerin Köpeği, Gulliver’in Seyahatleri, Atını Sürüp Giden KadınQuinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü, Türkiye’de Şark Garp ve Amerikan  Tesirleri II, Moby Dick, Erewhon, Ustanın Dersi, Rip Van Winkle.

Yorum yapın