Francesco Barilli’nin yazdığı, çizimlerini Alessandro Ranghiasci’nin yaptığı ve Zeynep Ece’nin dilimize çevirdiği Sokrates, Karakarga Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Sokrates’in, MÖ 399’da şehrin tanrılarını tanımamak ve gençleri bozmakla suçlanarak ölüm cezasına çarptırılması gerçeğini günümüzden bakınca anlamak çok da kolay değildir. Fakat konuyu derinlemesine düşününce aslında gayet güncel sorunların bu suçlamalarda yankı bulduğunu görürüz: Bilimi fikirden, kuvvetin gücünü kanunun gücünden, insanın kanununu ilahi kanundan, gerçekler karşısında susmayan adaletli insanı görevlerine bağlı basit yurttaştan ayıranın ne olduğuyla ilgili sorunlar gibi…
Tarih MÖ 399’u da gösterse, yaşadığımız günü de gösterse özgür düşünceli bir entelektüel iktidar sahipleri için rahatsızlık verici, dahası tehlikelidir. Sokrates de bu bakımdan rahatsız edici bir kişiliktir, tam da bu yüzden çağının en büyük demokrasisi tarafından ölüme mahkûm edilmiştir ve fikirleri uğruna ölüme gitmekten çekinmemesiyle insanlık tarihinde önemli bir yer edinmiştir.
Sokrates’in dinsizlik ve gençliği yozlaştırma suçlamalarıyla yargılanması ve idama mahkûm edilmesinin öyküsünü okuyacağınız Sokrates’te yalnızca insanlık tarihinin en etkili filozoflarından birinin yaşamından kesitlere şahit olmayacaksınız, aynı zamanda adalet, özgür düşünce ve dogmatizm hakkında tekrar tekrar düşüneceksiniz.
edebiyathaber.net (20 Aralık 2023)