Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Her çocuk gibi ben de renklere, boyalara bayılırdım. Hatırladığım ilk anılarımdan biri, yemek masamızda oturup suluboya yaptığım bir an. Ne çizdiğimi ya da kaç yaşında olduğumu hatırlamıyorum ama o mutlu hissi çok iyi hatırlıyorum.
Hayatım boyunca bu hisle çizmek, resmetmek diğer her şeyin paralelinde benimleydi. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerimi ODTÜ Çevre Mühendisliği’nde tamamladım. Ardından Çevre projelerinde uzman olarak çalıştım. Bu süreçte de çizim atölyelerine katılmaya, farklı yöntem ya da araçlarla çalışmayı öğrenmeye, heykel yapmaya, sanat tarihi konusunda okumaya devam ettim. Profesyonel olarak çizer olmaya karar verdikten sonra bu çalışmalarım daha yoğunlaştı. Akademik eğitimimin olmaması dezavantajının üstesinden çok okuyarak, eğitimlere katılarak, sürekli pratik yaparak gelmeye çalıştım, çalışıyorum. Şu an profesyonel olarak tam zamanlı illüstratörlük yapıyor, resimli kitap ve gençlik edebiyatı alanlarında çizimler yapıyorum.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Kitaba hazırlanış süreci metni incelemem ile başlayan, beni çok geliştirdiğine inandığım bir süreç. Metinden sonra ilgili konu hakkında bol bol okumaya çalışıyorum. Farklı disiplinlerde konu ile ilgili nasıl çalışmalar yapılmış olduğunu araştırıyorum. Araştırıp okurken de not alıyor, ufak karalamalar, eskizler yapıyorum. Her an eskiz defterim ve kalemim yanımda oluyor. Renk paleti çalışmaları yapıp kitabın duygusunu en iyi şekilde yansıtabileceğim renkleri belirlemeye çalışıyorum.
Çalışma günüm sabah kahvemi alıp masama oturmam ile başlıyor ama gün içinde yer değiştirmek bana iyi geliyor. O anki ihtiyacıma göre bazen evin içinde bir kanepeye ilişiyorum, bazen rahat hissettiğim bir kafeye gidiyorum, eğer hava güzelse de bir parkta çimlerde çalışıyorum. Kitap çalışmaları arasında durup kendim için zaman ayırmayı da çok seviyorum. O anlarda geleneksel yöntemlerle çizim yapmak, kil ile uğraşmak beni dinlendiriyor. Tekrar kitap üzerinde çalışmaya döndüğümde yenilenmiş oluyorum.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Kendimi bu konuda şanslı buluyorum. Şimdiye kadar çalıştığım tüm yazarlar ve editörler nazik, birlikte çalışması çok keyifli insanlardı. Süreç sonunda yazar, editör ve çizerin içine sinen, hepsinin hayalini yansıtan bir kitabın ortaya çıkmasının anahtarı bence kurulan keyifli ama aynı zamanda disiplinli diyalog.
Çoğunlukla editör ile daha yakın çalışıyorum. Geri bildirimler ve iletişimin editörün kılavuzluğunda gerçekleşmesi süreci daha sağlıklı ve hızlı kılıyor.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz? (Beğendiğiniz çalışmalar, takip ettiğiniz dergiler, sanatınıza katkısı olduğunu düşündüğünüz detaylar…)
Her an, her yerde, her fırsatta çiziyorum. Elimden geldiğince çok resimli kitap incelemeye, illüstratörleri takip etmeye çalışıyorum. Sanat tarihine, sanat akımlarına ilgili birisiyim. Bu konuda okumanın beni kendi sanatsal dilimi oluşturmak ve geliştirmek konusunda beslediğine inanıyorum. Müzelerde zaman geçirmeyi, bir tablo önünde oturup uzun uzun düşünmeyi çok seviyorum.
İlhamını doğadan alan sanatçılar bana en çok ilham verenler. Henri Matisse, William Morris, Van Gogh hayran olduğum ressamlardan. Doğa ve bitkiler benim için de çok büyük bir ilham. Yeşil bir patikada bisiklet sürmek, çimlere uzanmak ve evde bitkilerimle ilgilenmek çizme isteğimi arttırıyor. Bir diğer ilham kaynağım da kadınlar. Tanıdığım ya da tanımadığım tüm kadınlar. Kadın portreleri çizmeyi çizgimi en rahat ifade ettiğim alan olarak görüyorum.
Zaman buldukça yeni filmleri ve film festivallerini de takip etmeye çalışıyorum. Hep çok uzun bir izlenecek filmler listem var. Güzel bir film beni hem rahatlatan hem de harekete geçiren bir kaynak.
Rahatlamak, zihnimi boşaltmak, eğer çalışmalarımda tıkandıysam biraz sakinleşmek için kısa da olsa meditasyon ve yoga yapıyorum. Geçtiğimiz yıl Tai Chi öğrenmeye başladım. Son dönemde beni en motive eden şeylerden birisi de Tai Chi oldu.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Süreç editörün kitap projesi ile ilgili iletişime geçmesi ve birlikte çalışmayı teklif etmesi ile başlıyor. Çalışma takvimleri ve diğer koşullar uyuşuyorsa çalışmaya başlıyoruz. İlk olarak kitap metni bana ulaşıyor. Sonra çizim sürecim için hazırlıkları tamamlıyorum. Öne çıkan karakterleri ve kitabın sayfaları için eskizlerimi storyboard olarak editör ve yazar ile paylaşıyorum.
Bazen renk paletini gösterebileceğim şekilde renklendirilmiş sayfalardan birini de birlikte gönderiyorum. Bu noktada aldığım yorumların ardından tüm sayfaları renklendirerek editör ve yazara tekrar gönderiyorum. Ve tüm ayrıntılarda fikir birliğine vardıktan sonra kitap baskıya gidiyor. Kitaplarımı okurların elinde görmek, düşüncelerini duymak beni çok heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Gelişmeye, üretmeye beni motive eden şeylerden biri de bu mutluluk!
edebiyathaber.net (22 Nisan 2023)