Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Ailemde çizen ve üretmeyi seven yaratıcı insanlar olduğu için şanslıyım, şimdi geriye dönüp bakınca güzel sanatlara yönelmemde ne kadar çok katkıları olduğunu görebiliyorum. Çok küçük yaşlardan başlayan evdeki duvarlardan mobilya arkalarına sonra da kağıtlara taşınan bir yolculuk oldu benim için.
Liseyi İzmir’de Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nin Resim Bölümü’nde okudum. Ardından İstanbul’a taşınıp Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü bitirdim. Mezun olmadan önce freelance olarak çalışmaya başlamıştım, hala da bu şekilde devam ediyorum.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Öncelikle metni iyi anlamaya çalışıyorum. Sonrasında ilk birkaç günüm sadece düşünerek geçiyor. Genellikle çizmeden önce kafamda kurguluyorum. Yabancı olduğum bir konu ise araştırma yapıp eksik olduğum yerleri tamamlıyorum.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Editörlerle tüm süreç boyunca iletişimde oluyorsunuz, yazar ve çizer kadar metni özümsemiş oluyorlar. Metne çizimlerinizle kattığınız yorumda size yardımcı olan, dışına çıktığınız yerlerde de sizi doğru eksene yönlendiren onlar oluyor. Yazarla tanışıp kitabın son halinin sevincini birlikte yaşamak da zevkli olan kısımlardan biri.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?
Çocuk kitabı resimlemenin yanı sıra farklı projelerde illüstratör ve grafik tasarımcı olarak çalışmaya devam ediyorum. Tüm bu işler birbirini destekliyor ve farklı bakış açıları geliştirmemi sağlıyor. Böyle bir meslek grubu içinde olduğunuz zaman dünyaya bakış açınız da değişiyor. Baktığım, izlediğim, okuduğum, dinlediğim her şeyde işlerimle ilgili noktalar görebiliyorum. Sosyal medyayı da genellikle kendimi güncel tutmak için kullanıyorum. Kitapçılara gidip çocuk kitabı raflarında vakit geçirmeyi de ayrıca seviyorum.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Görsel dünyayı oluştururken kullanacağınız teknik, renk dünyası, sayfalar arası ritim gibi özellikleri belirliyorsunuz. Bu kararları verdikten sonra yayınevine eskizler iletiyorsunuz.
Sonraki aşamada yorumları alıp düzenlemeler yapıyor ve çizimleri tamamlamak için kitapla baş başa kalıyorsunuz. Çizimlerin son halini ilettikten sonra çizer açısından yapılacak şey heyecanla kitabı elinizde tutacağınız günü beklemek oluyor.
edebiyathaber.net (10 Temmuz 2021)