Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Kendimi bildiğimden beri duygularımı ifade etme aracım resimlerdi. Her zaman resim çizecek vakti bulurdum. İlk okulda resim atölyesine katılırdım. Hatta öyle ki, okuduğum okuldaki kapılardan, duvarlara kadar her yerde resimlerim bulunurdu. Resim sevdam bir hocamın dikkatini çekmiş ve beni kolumdan tutup İzmir’in en iyi Güzel Sanatlar Liselerinden biri olan Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’ne götürdü.
O an yolumun sanat olduğunu anladım. İlk okulu bitirdiğim yıl Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandım. Sonrasında Yaşar Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Grafik Tasarımı bölümünü tam burslu kazandım. 2021 yılında mezun oldum. Günümüzde Grafik Tasarımcı ve Çizer olarak meslek hayatıma devam ediyorum. Aynı zamanda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Ben, hikâye bana geldiğinde iyice okuyup, önce zihnimin bana sunduklarına odaklanıyorum. Eskizler ile çalışmak inanılmaz bir yol belirleyici oluyor. İlk eskizler çıktıktan sonra, artık tasarımcı yönüm devreye giriyor ve lekesel değer olarak dengeli kompozisyonlar oluşturmaya çalışıyorum.
Güncel olarak çoğu yerli ve yabancı illüstratörü takip ediyorum. Tek bir doğrum yok her eser ilham kaynağı olabiliyor. Çalışırken genelde yalnız olmayı tercih ederim. Kalabalık ve gürültülü yerler yerine, sakin ve kendimle kalabildiğim yerler daha da odaklanmamı sağlıyor.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Projeyi ilerlettiğim tüm insanların fikirleri çok önemlidir benim için, her zaman ortak bir nokta vardır ve o ortak noktayı bulana kadar denemekten vazgeçmiyorum. Şu ana kadar da oldukça keyifli ve öğretici süreçlerden geçtim. Önce eskizler üzerinden değerlendirmeler yapıp, eskizden son ana kadar ortak kararlar verip ilerliyoruz.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?
Sürekli çizip, iyi örnekler bakmak gerektiğine inanıyorum. Teknoloji ve beğeniler, yani çizimi etkileyen hemen hemen her detay her geçen gün değişiyor, gelişiyor. Bu nedenle bence gündemi ve birçok sanatçıyı takip etmek gerekiyor.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Önce hikâyeyi zihnimde oluşturuyorum. Karakterler ile tanışıyorum, sonrasında eskize döküyorum. Eskizi revize ediyorum ve genel düzene bakıyorum. Sonrasında karakterlere çalışıyorum. Her birinin özelliklerine odaklanıp, kitap için bir renk paleti çıkarıyorum.
Her karakterin kostümü, özellikleri benim için çok özeldir. Karakterlerin var olacağı mekân ve mekandaki nesneler de karaktere yardımcı olan önemli noktalar. O nedenle hayal gücümün sonsuzluğuna tutunup kendimi hikâyeye odaklıyorum.
edebiyathaber.net (5 Ağustos 2023)