Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?
Resimle iç içe olan bir ailede büyüdüm. Yağlı boya tablolarına, karakalem çizimlerine yabancı değildim. İlk ve ortaokul dönemimde resim yapmaktan ne kadar keyif alsam da lise dönemime kadar sanat alanında bir meslek seçmek aklımda yoktu. Lisede Grafik Tasarım okumaya karar verdim. Resim üzerine ilk eğitimimi de almaya başlamış oldum.
Reklam sektöründe çalışmak istiyordum, üniversitede bu isteğim değişti. Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümü mezunuyum. Üniversitede animasyon bölümü öğrencilerinin yaptığı çalışmalardan ilgimi çeken marker kalemlerle ve suluboyayla karakter tasarımları yapmaya başladım. Kendi karakterim üzerimden anılarımı yaşadıklarımı resimledim. Zamanla hem çizdiğim karakterim değişti gelişti hem de illüstrasyonun içine daha çok çekildim.
Çizer kitaba nasıl hazırlanır?
Güne erken başlamayı seviyorum, sabah erkeden masamın başına geçerim. Özellikle kitap projelerinde maalesef zamanla yarıştığımız için vaktimi planlı kullanırım. Temiz ve düzenli bir masada çalışmak benim için önemli.
Önce metni okuyorum. O sırada kafamda sahneler canlanmaya başlıyor. İkinci okumamda önemli olduğunu düşündüğüm yerleri ve karakterlere yönelik bilgileri not alıyorum. Kâğıt üzerinde kaba eskizlerini çiziyorum. Bu kısmı sessizlik sakinlik içinde yapmayı tercih ediyorum. Hikâyenin geçtiği zaman, mekân üzerinde araştırma kısmı başlıyor. Görseller toplayıp dosyalıyorum.
Çizim yaparken arka planda sürekli bir şeyler dinlerim. Bazen müzik, bazen podcast bazen de sesli kitaplar. Sesli kitaplar her zaman favorim oluyor. Bir hikâyeye kendimi kaptırınca dikkatim dağılmadan bilgisayar başında saatlerce çalışabiliyorum.
Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?
Projenin başında editör hikâye ya da karakter hakkında bilmem gereken ayrıntıları benimle paylaşıyor. Yazara sormak istediğim ya da yazarın bana iletmek istediği her konuyu editör üzerinden iletişime geçiyoruz. Çoğu kitap projelerimde yazar ile basım yapıldıktan sonra konuştum.
Editörler sürekli takıldığımız yerlerde onlara sormamızı teşvik ediyorlar. Bu da benim için kolaylık oluyor çok rahat iletişim kurabilen bir insan değilim. 🙂 Çıkmaza girdiğimde ya da sahneyi anlamadığımda editörüme danışıyorum. Çözüm yolu sunan bana yardımcı olan güzel insanlarla çalıştım.
Sıkıntıyla çalışılan işlerin sonucu mutlu etmiyor ne kadar emek vermiş olursan ol o işi güzel anamıyorsun.
Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?
Okuduğum, izlediğim, dinlediğim, gözlemlediğim her şeyin işlerimde bir şekilde dönüşü oluyor. Dönem dizileri izlediğimde kıyafetlerine, mekanlarına bakıyorum. Animasyon filmlerinde karakter hareketlerini incelemeyi seviyorum.
Her türden kitap okumaya çalışıyorum ilgimi çekmeyen konular dahil. Sevdiğim çizerlerin çizimlerini inceliyorum. Sahneleri nasıl tasarladıklarına bakıyorum. Çocuk kitapları incelemek çok faydalı oluyor. Pinterest’te fazlaca vakit geçiriyorum.
Bunlar dışında küçük bir not defterim var. Aklıma gelen fikirleri, çizim konularını yazıyorum. Vaktim oldukça içlerinden çizimler yapmaya çalışıyorum. Not almak her zaman yardımcı oluyor.
Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?
Her yayınevi ve editörün çalışma şekli farklı. Her yeni iş farklı deneyimler sunuyor. Ne kadar kitap çizmiş olsam da her işimde ayrı bir şey öğreniyorum, deneyimliyorum. Bazı editörler çizim alanını tamamen çizere bırakırken bazıları görselde olmasını istedikleri şeyleri yazıp yolluyorlar.
Sözleşme imzalanıp metin bana ulaştıktan sonra teslim süresine uygun bir planlama çıkartıyorum.
İlk aşama karakter tasarımı onayı oluyor. Ana karakteri ya da hikâyede geçen arkadaş grubunun karakterlerini tasarlayıp onaya sunuyorum.
Karakter onayı geldikten sonra tüm sayfaların kaba eskizlerini yapıyorum. Böylece revize gerektirecek yerlere daha kolay müdahale edebiliyoruz. Boyama bittikten sonra gelen revizeler kurduğum kompozisyonu etkileyebiliyor bu hiç istemediğim bir olay 🙂
Boyama kısmı en sevdiğim yeri. Editörler hep canlı ilgi çekici renkler istediklerini belirtiyorlar. Zamanla bu istek doğrultusunda renk paletim şekillendi.
Tüm sayfaların boyaması bittikten sonra dosyayı teslim ediyorum. En son kapak kalıyor. Editörle aklımızdaki fikirleri konuşuyoruz ya da ben hazırladığım eskizleri atıyorum üzerinden değerlendirme yapıyoruz. Kapak tesliminden sonra benim görevim bitiyor. Sabırsızlıkla kitabın basılmasını bekliyorum 🙂
edebiyathaber.net (2 Eylül 2023)