Kemalettin Tuğcularla büyüyen bir kuşağın üyesiyim ben de. Hatta onların son temsilcilerinden biriyim diyebilirim. Ve bugünlerde yayımlanan çocuk ve gençlik kitaplarını görünce hayıflanmadan edemiyorum. Neden şimdilerde çocuk değilim ki diye. Bir yandan da bu kitapları okuyor olabilmenin mutluluğunu yaşıyorum. İçimde hâlâ büyümeyen bir çocuk olduğunu görüyorum. Bu kitapları ıskalamamış olmanın da bir şans olduğunu bilerek.
Hele ki okul öncesi döneme ve yeni yeni okumaya başlayacak olanlara yönelik kitaplar var ki anlatacak söz bulamıyorum. Çocuğa kitabı sevdirmekse amaç işte doğru adres bu kitaplardır.
Hayat boyu süren gelişimin en hızlı ilerlediği dönemin 0-6 yaş dönemi olduğunu göz önüne aldığımızda bu gelişimin desteklenmesinde resimli çocuk kitaplarının önemi de ortaya çıkıyor. Bu kitaplar sayesinde çocukların bilişsel, dil, sosyal-duygusal ve yaratıcılık gelişimleri desteklenmektedir. Bu kitaplarda çocuklara sunulan kurgular ve resimlemeler sayesinde çocuk farkına varmadan ve eğlenerek öğrenme/gelişim sürecini sürdürmektedir. Prof. Dr. Sedat Sever, nitelikli resimli kitapların çocukların yaşamında onların bütün gelişim alanlarını etkileyen zenginleştirici birer kaynak özelliği taşıdığını belirtiyor.
Sözünü etmek istediğim kitaplar Yapı Kredi Yayınları’na ait. İlki hemen herkesin bildiği klasik dünya masallarından “Kibritçi Kız”. Yüzyıllardır eskimeyen bu masalı Tahsin Yücel’in nitelikli çevirisi ve Ayşın Delibaş Eroğlu’nun resimleri ile tekrar yaşıyoruz. Geçmiş yıllarda farklı yayınevlerinden okuduğumuz Kibritçi Kızlara göre pedagojik açıdan daha çok özen gösterildiği gözden kaçmıyor. Danimarkalı yazar Andersen, sonu mutlu biten masalların aksine Kibritçi Kız’da hüzünle sarıyor okuyucusunu. Küçük yürekler uzun süre etkisinden kurtulamayacakları bir dram okuyacaklar bu masalda.
Bir diğer renkli kitap “Yağmurlu Bir Gün”. Yağmurun bardaktan boşanırcasına yağdığı, rüzgârın uğultuyla estiği bir gün. Cem camın önüne geçiyor ve yağmuru seyretmeye başlıyor. Canı sıkılmıyor mu acaba diye düşünmeyin. Çünkü Cem camın arkasında görülse de aslında bambaşka diyarlarda. Hayal dünyasında geziyor, oynuyor. Peki, siz? Çocuklarınızı Cem’in hayal dünyasına katar mısınız? Yağmurlu Bir Gün’ü Feridun Oral hem yazmış hem resimlemiş.
Bir diğer kitap ise “Gökkuşağını Kovalayan Kedi”. Bu kitaba renkli demek yetersiz olur, çünkü rengârenk. Biz yağmuru bir önceki kitapta bırakmış olsak da gökkuşağını burada görüyoruz. Kedileri ve renkleri seven çocuklar bu kitabı en çok sevecek olanlardır. Çünkü kahramanımız Gölge kapkara fakat çok sevimli bir kedi. Renginden hiç hoşnut değil. Bu yüzden gökkuşağının altından geçmeyi hayal ediyor. Bunu başarırsa renginin değişeceğini sanıyor. Ve bir yağmur sonrası beliren gökkuşağının onun hayallerini gerçekleştirmek için ortaya çıktığını sanarak sevinçle koşmaya başlıyor. Koşarken de başına neler geliyor neler. Bu güzel hikâyeyi Filiz Özdem yazmış, Seçil Çokan daha da güzelleştirmiş.
Yapı Kredi Yayınlarından sözünü etmek istediğim son kitap ise “Kim Korkar Kırmızı Başlıklı Kız’dan?”. Bu kitabı sona bıraktım çünkü bilindik masaldan tamamen başka bir masal, bambaşka bir bakış açısı. Kırmızı Başlıklı Kız masalını herkes bilir. Hain kurt tuzaklar hazırlar ve sonunda büyükanneyi ve Kırmızı Başlıklı Kız’ı mideye indirir. Sonra da bekçi gelir ve onları kurtun midesinden çıkararak kurtarır. Bu masalda ise hain kurt yerine çok sevimli bir yavrukurtla karşılaşıyoruz. Bu yavrukurt büyüdüğünü ve ormanda tek başına dolaşmaya çıkabileceğini düşünür ve ister. Fakat annesi böyle düşünmemektedir. Yavrusuna çeşitli sorular sorar. Yavrukurt o kadar akıllıdır ki, verdiği yanıtlarla annesini şaşkına çevirir. Hani hep deriz ya şimdiki çocuklar bir başka diye; şimdiki kurtların da bir başka olduğunu görüyoruz bu kitapta.
Sara Şahinkanat şiirsel ve bir o kadar da mizahi bir dil kullanmış bu masalı anlatırken. Ayşe İnan Alican da bir o kadar güzel resimlemiş anlatılan masalı. Fakat bu kitabı özel kılan bir başka özelliği daha var. Bu kitap ÇGYD tarafından “2009 Yılı En İyi Resimli Öykü Kitabı” seçilmiş. Ve görülüyor ki bu ödülü de fazlasıyla hak etmiş.
Renkli çocuk kitaplarına yarın devam edelim.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (1 Aralık 2014)