Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı “Çocuk Edebiyatı Ödülleri”nin sahipleri belli oldu. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan, sevgi ve dostluğun iyileştirici gücünü sıcacık bir öyküyle anlatan Tokyo kitabıyla Zeynep Alpaslan ödüle layık görüldü.
Çocukların bilincini kirletmeyen, estetik algılarını geliştiren, edebiyattan zevk almalarını sağlayan Türkçe eserlerin ortaya çıkarılması ve çocuk edebiyatına dikkat çekilmesini amaçlayan Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı “Çocuk Edebiyatı Ödülleri” bu yıl ikinci kez düzenlendi. Kazanan üç eserin açıklandığı bu yılki yarışmada, “Küçük İyilikler Sokağı” adlı kitabıyla Gökhan Akçiçek, “Kuzey’in Maceraları – Doğada İki Hafta” adlı kitabıyla Mevlüt Soysal ve Tokyo adlı kitabıyla Zeynep Alpaslan ödüle layık görüldü.
Sevginin iyileştirici gücü
Tokyo, kendini yalnız hisseden yaşlı bir kadın ile bir çocuğun dostluklarının başlangıç öyküsü. Genç ve üretken yazar Zeynep Alpaslan, çocuklar için yazdığı bu ilk romanında gerçeküstü bir kahraman olan Tokyo adındaki kedi ile sıcacık bir arkadaşlık öyküsü anlatıyor. Duygularla, seslerle, sessizliklerle örülü Tokyo, sevgi ve dostluğun iyileştirici gücünü vurguluyor. İranlı sanatçı Vaghar Aghaei’nin suluboya resimleri ise kitaba eşsiz bir güzellik katıyor.
Zeynep Alpaslan hakkında
1983’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Can ve Çamur’un Orman Macerası (2010), Tavuk Prenses (2013), Robot Balesi (2014), Bay Gri’nin İzinde (2015), Uykusu Kaçan Kral (2017), Gümüş Tilki (2017), Timsahlar Dans Etmez (2017), Kış Kelebeği (2018), Bir Anlık Mavi (2018) adlı çocuk kitaplarını yazdı. Yetişkinlere yönelik Pagoda isimli romanı 2016 yılında yayımlandı. Japon haikularından ilham alarak yazdığı Vanilya Kışı (2017) isimli bir şiir kitabı var. Ayrıca ‘Mini Melankolikler’ isimli çizgi bantı yazıp çiziyor. Tokyo, Alpaslan’ın ilk çocuk romanıdır ve yazar, Pogo isimli muhteşem bir kediyle evini paylaşmaya başladıktan kısa süre sonra kaleme alınmıştır.
edebiyathaber.net (3 Ocak 2019)