Çocuklar için evrenin tarihi: “Bir Atomun Yaşamı”

Haziran 8, 2024

Çocuklar için evrenin tarihi: “Bir Atomun Yaşamı”

Luca Sciortino’nun Bir Atomun Yaşamı: Çocuklar İçin Evrenin Tarihi, Dinozor Genç tarafından Aydagül Ferullo çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Bilim felsefecisi Luca Sciortino’nun, evrenin oluşumunu ve 14 milyar yıllık tarihini hem eğlenceli hem de sürükleyici bir yaklaşımla anlattığı kitabı Bir Atomun Yaşamı: Çocuklar İçin Evrenin Tarihi, Dinozor Genç etiketiyle Türkçede okurlarla buluştu! Bir Atomun Yaşamı, sıra dışı bir karakterin, bir hidrojen atomu olan Küçük Pio’nun serüvenleri üzerinden yeryüzündeki yaşamın nasıl başladığını, atomların birbiriyle ilişki kurarak dünyadaki canlılığı nasıl oluşturduğunu ve çok daha fazlasını anlatıyor.

Genç okurların bilimle sağlam bir ilişki kurması konusunda özel bir hassasiyet gösteren Ayrıntı Yayınları’nın Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç markaları, bilimsel konuları basitleştirmeden ancak kolay anlaşılır bir dille ele alan, zihinleri beslerken aynı zamanda eğlendiren kitaplar yayımlamaya devam ediyor. Daha önce Dinozor Çocuk’tan çıkan Yaşam – Evrimin Muhteşem Hikâyesi, 16 kitaplık bilim kitapları serisi 1, 2, 3 Başla ve üç kitaplık Peki Nasıl? serisiyle Dinozor Genç’ten çıkan Darwin –Görev Önümüzde Gözler Üzerimizde, Stephen Hawking ve Arkaslı Arkadaşım gibi bilim kitaplarının ardından şimdi de Luca Sciortino’nun yazdığı, Noémie Risch-Vannier’in resimlediği Bir Atomun Yaşamı: Çocuklar İçin Evrenin Tarihi okurlarla buluşuyor. İtalya’nın, eğitim-öğretim ve araştırmaya yönelik kaynak kitap yayıncılığında önde gelen yayınevi Erickson’dan çıkan Bir Atomun Yaşamı, Türkiye’de Dinozor Genç etiketi ve Aydagül Ferullo’nun çevirisiyle okurlara ulaşıyor.

Bu, tarihin de tarihidir: Maddesiz ve hiçbir yaşam belirtisi olmayan soğuk ve sonsuz bir uzay boşluğundan günümüzdeki galaksilere, milyarlarca yıldız ve gezegene kadar uzanır. Yeryüzündeki yaşamın nasıl başladığı bakış açınıza göre bir tesadüf yada beklenmedik bir olay olabilir. Bir Atomun Yaşamı: Çocuklar İçin Evrenin Tarihi, işte bunun üzerine bir anlatıdır. Evrenin 14 milyar yıllık yaşamının tarihini, insani kelimelerle anlatmak çetin bir görev olurdu. Bu görev Homotürünün temsilcisine, insana mı emanet edilmeliydi? Zira insanların tarif edilemeyecek ölçüde ön yargılı ve taraflı olabildiğini tarih de doğruluyor. Öyleyse bu hikâyeyi “Ben oradaydım!” ve “Orada olacağım!” diyenin yakın şahitliğinin gücüyle, her zaman ve her koşulda fizik kurallarına uyan ,duygularının esiri olmayan tarafsız bir atomun anlatması daha iyi olacaktır.

Bir hidrojen atomu olan Küçük Pio, bunu başardı: Kâh duygulanarak kâh heyecanlanarak Büyük Patlamanın kaotik, sıcak ve yoğun ilk dakikalarından diğer atomlarla kurduğu bağlara kadar hayatının en önemli anlarını bu sayfalarda anlatıyor. Eğlenirken öğrenmek isteyen meraklı çocuklar ve çocuklarıyla keşfederken heyecanlanmak isteyen yetişkinler için tamamen sıra dışı bir karakterin otobiyografisi.

Hem fen bilimleri alanında bir kaynak kitap hem de bilime meraklı okurlar için eğlenceli bir macera olan Bir Atomun Yaşamı: Çocuklar İçin Evrenin Tarihi, raflarda ve internet satış sitelerinde!

LUCASCIORTINO HAKKINDA

Pisa Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Trieste’de bulunan SISSA’da (Uluslararası İleri Araştırmalar Okulu) Bilim İletişimi ala­nında yüksek lisans yaptı. Panorama dergisinin en çok okunan yazar­larındandır. İngiltere Open University’de Bilim Felsefesi doktorasına devam etmektedir. Popüler bilim yazarı olarak pek çok ulusal gazeteye yazılarıyla katkıda bulundu. 2005’te Bianca Senzamacchia adlı çocuk kitabını yayımladı (Trieste, Editoriale Scienza).

edebiyathaber.net (8 Haziran 2024)

Yorum yapın