Çocuklar yeni güne saklanan cevapların peşinde

Temmuz 7, 2024

Çocuklar yeni güne saklanan cevapların peşinde

Kitaplarında okurlarını farklı çağlarda yolculuklara çıkaran Bilgin Adalı, bu kez öyküleriyle çocukları günlük hayatın akışında hayallere, arkadaşlıklara, deneyimlere, karşılaşmalara konuk ediyor. Kısa öyküler Öznur Sönmez’in renkli kalemleriyle resimleniyor. 

Tanıtım metninden

Bugün yeni bir gün! Üstelik dünden daha sürprizli bir gün. Çocuklar yeni güne saklanan cevapların peşinde, bir o kadar heyecanlı. Umut Barış kendi uçurtmasını yapıp uçurabilecek mi? Yağmur’un doğum gününe kimler yetişebilecek? Uğurböceği Umut bir daha onları görmeye gelecek mi? Bambi, kirpiyi yeniden ziyaret edebilecek mi? Ya U-gi ve Barış’ın sınırlar ötesi dostluğu nasıl ilerleyecek?..

“Bizim bahçe kuytu bir yerdeydi. Kelebeklerin, uğurböceklerinin buraya ulaşması çok zordu. “Ama burada bizden başka kimseyi bulamaz ki,” dedim. Tam o sırada uğurböceği gelip omzuma kondu. “Sakın kıpırdama,” dedi ablam. Koşup kalem kutusunu getirdi. Omzumdaki uğurböceğini parmağıyla iterek kutunun içine kaydırdı. Hemen kapağını kapattı.”

Yazar hakkında

1944 yılında Safranbolu’da doğan Bilgin Adalı’nın çocukluğu, babasının görevi nedeniyle Antalya, Mersin ve Alanya’da geçti. İlk şiir ve öykü denemeleri, o lise çağındayken, Kıbrıs’ta yayımlanan Beşparmak dergisinde ve Mersin’de arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Kıyı dergisinde yayımlandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, radyo ve televizyon programcılığı alanında öğrenim gördü. 1968 yılında TRT’de çalışmaya başlayan ve bu kurumun ilk
yönetmenlerinden biri olan Adalı, 1976’ya kadar TRT Ankara Televizyonu’nda Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’ü ve Atatürk Devrimleri’ni konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı. Belgesel senaryolarının yanında, çocuklar için çok sayıda kitap yazdı. Özellikle tarihi, bilimi, buluşları temel aldığı kurgularıyla çok sevilen Bilgin Adalı 29 Eylül 2012’de yaşama veda etse de kitaplarında geçmişin izini sürüp geleceğin hayalini kuran düşünceli ve oyunbaz sesiyle çocukların “Bilgin Amca”sı olmayı hep sürdürecek.

Yorum yapın