Tarjei Vesaas’ın “Buz Sarayı” adlı romanı, Melih Cevdat Anday çevirisiyle Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Buz Sarayı’nın dünyanın en ünlü romanı olmaması beni çok şaşırtıyor.” – Max Porter
Buz Sarayı, annesini kaybetmiş on bir yaşındaki Unn’un, yaşıtı Siss ile kurduğu sıra dışı, anlamlı dostlukla başlıyor. Daha sonra Unn, sembolik olarak bu dostlukla ilintili nedenlerden ötürü okuldan kaçıyor ve her iki kız için de büyük anlam taşıyan, yaşadıkları köyün yakınlarındaki çağlayanın; buzdan odalar açarak oluşturduğu “Buz Sarayı”na gidiyor. Bu buzdan labirent nihayetinde herkesin biraz kalbini kırıyor.
Hem yazarı, hem çevirisi, hem de hikâyesiyle “özel” bir kitap: Buz Sarayı… İki küçük kızın dostluğunu anlatan roman, çocukluğun gizli kederini incelikle işliyor. Bitmeyen, upuzun bir kışın ortasında filizlenen bu dostluk, uçsuz bucaksız bir yalnızlığın başlangıcı oluyor.
Türkçenin en önemli şairlerinden Melih Cevdet Anday’a 1973 TDK Çeviri Ödülü’nü; Tarjei Vesaas’a ise 1963’te Kuzey’in Nobel Edebiyat Ödülü sayılan İskandinav Edebiyat Ödülü’nü kazandıran Buz Sarayı; soğuk, uzak bir diyarın dostlukla alevlenen sessiz şiirini dillendiriyor.
Bu Kitap Neden Önemli?
Kitap usta şair Melih Cevdat Anday tarafından Türkçeye kazandırılmış ve 1973 yılında TDK Çeviri Ödülü‘ne layık görülmüştür. Yazar Tarjei Vesaas da Norveç edebiyatının önemli kalemlerinden biridir,defalarca Nobel Edebiyat Ödülü‘ne aday gösterilmiş, İskandinav Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur. Günümüze uzanan süreçte bir modern klasiğe dönüşen Buz Sarayı Doris Lessing’den Max Porter’a bir çok edebiyatçıyı da kendine hayran bırakmıştır. İngiliz yayıncısı Peter Owen romanı şöyle tanımlar: “Bugüne kadar yayımladığım en iyi roman.”
Tarjei Vesaas Kimdir?
1897’de, Norveç’te Vinje’de doğdu. 1923’te yazmaya başlayan Vesaas’ın ilgi çeken ilk romanları çiftlik hayatını anlattığı Det store spelet (Büyük Çevrim, 1934) ve Kvinner ropar heirri (Kadınlar Yuva Diyor, 1935) oldu. İkinci Dünya Savaşı, eserlerinin daha politik bir ton kazanmasına yol açtı. Huset i mørkret (Karanlıktaki Ev, 1945), Nazi işgali altındaki Norveç’in alegorik bir anlat ımıdır. Vesaas, ününün doruğuna 1957’de yazdığı ve daha sonra filme de çekilen Fuglane (Kuşlar) ile ulaştı. Diğer eserleri arasında, Kimen (Tohum, 1940), uluslararası ödül kazanan hikâye derlemesi Vindane (Rüzgârlar, 1952) ve Is-slottet (Buz Sarayı, 1963) sayılabilir. Vesaas 15 Mart 1970’te doğduğu kasabada öldü.
edebiyathaber.net (9 Temmuz 2019)