Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Mimarlığının Öncüleri: ‘Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı’ Grafik Roman Serisi okurlar buluştu

Ekim 23, 2024

Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Mimarlığının Öncüleri: ‘Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı’ Grafik Roman Serisi okurlar buluştu

VitrA ve Arkitera işbirliği ile geliştirilen “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisi, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına, Türkiye’nin modern mimarisine önemli katkılarda bulunan mimarların ve yapıların hikayelerini grafik roman biçiminde anlatan etkileyici bir proje. Proje, Türk mimarlığının öncülerini ve onların mesleki kariyerlerindeki dönüm noktalarını mercek altına alarak, tarihsel ve mimari bir bellek oluşturmayı amaçlıyor.

Çizimler Onur Kutluoğlu, Bahadır Yazıcı ve Kayahan Kaya tarafından yapılırken, senaryoları Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu kaleme almış. Dr. Saitali Köknar, Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ve Dr. Funda Uz gibi uzman isimlerin danışmanlığında hayata geçirilen proje, mimarlık dünyasında büyük yankı uyandırdı. Özellikle, hem grafik roman serisi hem de bunlara paralel hazırlanan kısa animasyon filmleri ile geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.

Proje kapsamında bugüne kadar dört grafik roman yayınlanmış. Bu eserler arasında öne çıkanlar ve konu edilen mimari yapılar şunlar:

  1. Ankara Palas’ın Merdivenleri – Ankara Palas (Mimar Kemalettin)
  2. Opera’nın Hayaleti – Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası (Sergi Evi / Şevki Balmumcu, Opera Binası / Paul Bonatz)
  3. Sultanahmet’te Var Bir Yılan – Adliye Sarayı (Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat)

Seri, mimarlık dünyasında prestijli ödüller kazandı: XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde “Fikir Sunumu Dalı” ödülü ve TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri’nde “Basın – Yayın Ödülü”. Bu grafik romanlar ve animasyon filmler, Türk mimarlık tarihini modern bir anlatımla sunarak, hem mimarlık öğrencilerine hem de genel okuyucu kitlesine ilham veriyor.

edebiyathaber.net (23 Ekim 2024)

Yorum yapın