Cumhuriyet’in 100 yıllık sanayisinin hikâyesi belgesel ve kitap oldu

Şubat 22, 2018

Cumhuriyet’in 100 yıllık sanayisinin hikâyesi belgesel ve kitap oldu

Nebil Özgentürk ve Bir Yudum İnsan ekibinin 2 yıla yakındır emek vererek hazırladıkları Cumhuriyet’in 100 yıllık sanayisini de içeren “İstanbul’un Sanayi Tarihi” belgeseli için çekilen kısa filmde Mert Fırat oynadı.

İstanbul Sanayi Odası tarafından Nebil Özgentürk’e hazırlatılan ve 7 bölümden oluşan belgesel, ayrıca iki cilt toplam 750 sayfalık kitaptan oluşuyor.

Son olarak Karakarga Yayınları’ndan çıkan Daima Şık adlı kitabıyla Cumhuriyet dönemini Atatürk’ün zarafeti ve şıklığı üzerinden tanıkların anlatımlarına dayanarak aktaran Nebil Özgentürk, bu yeni belgesel serisinde de Cumhuriyet döneminin başka bir boyutuna ışık tutuyor.

Türkiye’nin pek çok ünlü sanayi gruplarının başkanlarıyla röportajların yapıldığı ve 100 yıllık sanayi tarihinin evrelerinin anlatıldığı belgesel-kitap toplam 25 kişilik bir ekip tarafından hazırlandı. Cihan Ünal, Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği “Sanayinin Sonsuz Işığında” isimli belgeselin sürprizi ise Nebil Özgentürk’ün yönetip, Mert Fırat’ın oynadığı “Külden Önce” isimli kısa film.

2 ciltlik kitabın sonunda verilen DVD’de yer alan kısa filmin konusu “Sanayimizin tarihinden gerçek bir hatırayı, 2’nci Dünya savaşı yıllarında yaşanmış bir olayı anlatıyor… Senaryosu Nebil Özgentürk tarafından yazıldı ve olayların geçtiği Beykoz Kundura Fabrikası’nda (şu an film platoları olarak kullanılıyor) çekimleri yapıldı…

Kısaca konusu ise…

1800’lerin başında Osmanlı’nın ilk imalathanesi olarak kurulan Beykoz Kundura Fabrikası’nda 2’nci Dünya Savaşı yıllarında “ithal yapıştırıcı malzeme” sıkıntısı yaşanır. Yöneticilerden birinin aklına ilginç bir fikir gelir. O sıralarda sinema salonlarında oynatılmakta olan yerli ya da yabancı filmler, bir kazan içinde yakılırsa eriyen kısım tutkal olarak kullanılabilir. Ve böylece fikir uygulanır. Kundura imalatı devam eder. Bir yandan da işçiler bol bol film izleme imkânı bulur…

Aradan yıllar yıllar geçer. Fabrika, 90’larda özelleştirilir… Beykoz Kundura’yı özelleştirmeden alan Yıldırım Ailesi, burayı dizi ve filmler için plato olarak kiraya vermeye başlar.

2018’de ise kundura imalathaneleri olarak kullanılan pek çok hangar bina Vatanım Sensin’den, Öyle Bir Geçer Ki Zaman’a kadar pek çok dizi ve sinema filminin mekanı olarak kullanılır.

Kısa filmde, Mert Fırat rol gereği, kundura fabrikasında işçi olup filmleri eriten dedesinin çalıştığı tesislerde şimdi oynadığı dizisi için her gün Beykoz’a, platoya gelip kamera karşısına gelen ve dedesinin hikayesini anlatan aktör olarak karşımızda…

edebiyathaber.net (22 Şubat 2018)

Yorum yapın