Ülkemiz çocuklarına armağan edilen ve dünya çocukları ile birlikte kutladıkları 23 Nisan’ın hemen öncesinde Gündem Çocuk Derneği “Çocuğun Yaşam Hakkı 2013” başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre 633 çocuk önlenebilir sebeplerle hayatını kaybetmiş. Bu sayıya göre 609 çocuğun öldüğü 2012 yılına göre bir artış söz konusu. Bununla birlikte DİSK-AR’ın “Türkiye’de Çocuk İşçiliği Gerçeği” başlıklı raporuna göre de 1999-2006 yılları arasında istihdam edilen çocuk sayısında düşüş görülürken, 2006-2012 döneminde tekrar yükselişe geçtiği görülüyor.
Alman edebiyatının ünlü adı Erich Kastner’in “Hayvanlar Toplantısı”nı okuyordum bu rakamlar açıklandığında. Afrika’nın Kap Bölgesi’nde, günümüz G-8 zirvelerini andıran bir toplantı gerçekleştirilir. Sınır tanımayan anamalcı zihniyet “daha, daha” diyerek yeni sömürü yolları aramaktadır. Fakat hayvanların bir rahatsızlığı vardır. Dünya çocuklarının ödedikleri haksız bedellere karşı bir şeyler yapmak isterler. Ve Kap Bölgesi’ndeki zirveye bir baskın düzenlerler. Burada yapılan/yapılacak olan tüm toplantıları engellemek için var güçleriyle çalışırlar. Her biri var olan yeteneğini en üst düzeyde sergiler. En sonunda gözü doymaz anamalcı dünya liderlerini pes ettirirler ve taleplerini sıralarlar.
Buna göre; sınırlardaki tel örgüler kaldırılacak, artık sınır diye bir şey kalmayacak. Askerlik ve bütün ateşli ve patlayıcı silahlar kaldırılacak. Artık savaş olmayacak. Düzenin korunması için gerekli polis örgütü ok ve yayla donatılacak ve polis, özellikle bilim ve tekniğin barış hizmetinde olmasını gözetecek. Cinayet bilimi ve kavramı ortadan kalkacak. Büro, memur ve evrak dolaplarının sayıları en aza indirilecek. Bürolar insanlar için çalışacak, tersi değil. İlerde en çok ücret alan memurlar öğretmenler olacak. Çünkü çocukları gerçek insanlar olarak eğitebilmek en yüce ve en güç görevdir. Gerçek eğitimin amacı artık yürek tembelliğinin ortadan kalkmasıdır.
Hayvanlardan böylesi insani taleplerin gelmesi, bu talepleri ortaya koyamayan insanlar için ne acı değil mi? Hele ki bu taleplerin ortaya çıkış nedeni yine insan olunca! Günümüzde ve gündemimizde “çocuk gerçekliği” gözümüzün önünde bu şekilde duruyorken, Erich Kastner’in hayvanlarına bir kulak versek mi?
“Hayvanlar Toplantısı” George Orwell’in Hayvanlar Çiftliği’nin başka bir versiyonu. Kastner’in “Uçan Sınıf”ı, “Küçük Hafiyeler”i gibi ölümsüz eserlerinden. İnsanların bugünlerde okuyup ders çıkaracakları bir kitap. Daha fazla insan olabilmek için hayvanlara bir kulak verelim!
*Hayvanlar Toplantısı, Erich Kastner, Can Çocuk Yayınları.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (15 Mayıs 2014)