Dersim’de yaşananlar romanlaştırıldı

Haziran 8, 2012

Dersim’de yaşananlar romanlaştırıldı

Gazeteci- Yazar Adnan Gerger’in tarihsel belgeler ışığında ve tanıkların anlatımıyla Dersim’de yaşananları konu ettiği romanı, “Bir Adı Cehennem” yayınlandı. Gazeteci-Yazar Adnan Gerger, yakın tarihi irdeleyen romanlarını yayınlamaya devam ediyor.

Gerger’in 1937- 1938 yılında Dersim’de yaşananları tarihsel belgeler ve o dönemi yaşayan tanıkların ifadeleriyle romanlaştırdığı ve “Büyülüdağ Yayınevi’nce basılan “Bir Adı Cehennem” kitapçılardaki raflarda yerini aldı.

Adnan Gerger, kitabını özetle “Bir Adı Cehennem, belleği silinmek isteyen insanların yaşadığı acının, vahşetin ve kıyımın romanınıdır” diye anlatırken “Bu kitap aslında geçmişle bir yüzleşmedir, hem de bütün çıplaklığıyla” diye konuştu. Bu coğrafyanın çok sancılı bir coğrafya olduğunu ve Türkiye’nin de bu bedeli çok ağır ödediğini söyleyen Gerger, kitabını niçin yazdığını da “Bugünlere nasıl geldiğimiz bilinsin. Bilinmesi gerekiyor ki geleceğimizin de ne olabileceğini anlayalım. Geçmişi bilmeden yarınımızın bize neler getireceğini de bilemeyiz. İşte bu romanımı da diğer kitaplarım gibi bu amacı güderek yazdım” diye açıkladı.

“ÜÇ KERE BAŞTAN YAZILDI”
1937 ve 1938 döneminde yaşananları birebir kaleme aldığını söyleyen Gerger, “Romanımı yazarken o dönemde çekilen acılardan ve vahşetten o kadar çok etkilendim ki, bazen ağlamaktan yazamadım, bazen kızgınlığımdan yazmaya ara verdim” dedi. Gerger, son günlerde pek çok Dersim’le ilgili kitap çıktığına da dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yani ben bu romanımı Dersim’le ilgili tartışmaların gündeme geldiği için yazmadım. Dikkat ederseniz, yayınlananların çoğu belgesel niteliğinde kitaplar. Daha çok yayınlanmalı da bu kitaplar. Ama Dersim’i, o dönemin tarihsel sürecini yaşamsal unsurlar ve edebiyat disipliniyle anlatan roman pek yok. Artı, ben bu kitabımı yazmaya kafama koymuşken ne bu tartışmalar vardı ne de böylesine gündemdeydi. Üstelik İnsanlar bu tür şeyleri konuşmaya bile çekiniyordu. Ben bu romanımı beş yılda kaleme aldım. Gerçekten çok titiz davranıldı. Son bir yılım da yayınlanma hazırlığıyla geçti. Üç kere, matbaaya giderken kafama bir şey takıldı, kitabı geri çektim. Yani üç kere baştan yazıldı. Romanı ben yazdım ama Araştırmacı-yazar etnograf, halk bilimci Mesut Özcan, edebiyatın usta bir kalemi Remzi İnanç ve isimlerinin söylenmesini istemeyen üç araştırmacı ve tarihçi arkadaşla bir ekip çalışması yaptık. Çok kişinin emeği var, bu kitapta.”

Bir Adı Cehennem adlı romanının, bir anlamda Yunus Nadi Roman Ödülü alan Faili Meçhul Öfke‘nin devamı olduğunu vurgulayan Gerger, kitabının içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Edebiyat kaygım çok ağır bastı bu kitapta. Kurgunun girift olması, romanımı bir polisiye roman gibi algılanmasına neden olabilir ama kitabım aslında bir aşkın romanı. Çünkü bunca yaşanmışlıkları bir aşkın peşinde koşan bir genç kız tarafından ortaya çıkartılıyor. Dersim Katliamını bütün çıplaklığıyla yaşayan küçük bir kız çocuğunun kundaktaki kız kardeşini kaybetmesiyle başlayan bir insanlık dramını anlatmaya çalıştım.”

Kaynak: sondakika.com (8 Haziran 2012)

Yorum yapın