Sibel Oğuz, ilk kitabı “Annem, Zeytin ve Çay”da, günümüz insanın kök salmış meselelerine kendi dil ve kurgu atmosferinden çıkan öykülerle ayna tutarken, bunları yaşanmışlıklarla perçinleyerek derdinin inandırıcılık gücünü de olabildiğince yüksek bir safhaya taşıyor.
Sibel Oğuz, 1980 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gelmiş. İlkokul eğitimini doğduğu yerde, lise ve üniversite eğitimini ise İstanbul’da tamamlamış. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde mezun olmuş. Felsefe alanında pedagojik formasyon eğitimini de yine aynı üniversiteden almış. Yazmaya küçük yaşlardan beri merakı olan Oğuz’un öyküleri, Türk Dili Dergisi ve Edebiyat Haber gibi mecralarda yayımlanmış. Eksik Parça Yayınları’ndan çıkan ilk kitabı “Annem, Zeytin ve Çay” ile okurların karşısına çıkan Sibel Oğuz, kitabındaki öyküleriyle “zamane insanının” sorunlarını ele alıyormuş gibi görünse de yarattığı atmosferle esasen bu sorunların “kadim” halini işaret ediyor.
Sibel Oğuz’un kitabın başında yer alan biyografisinde, “Kendi içinde yaşadığı çatışmayı, yazarak çözmeye çalıştı fakat başaramadı,” yazıyor. Kitap özelinde değerlendirirsek, yerinde bir tespit diyebiliriz. Zira Oğuz’un öykülerindeki karakterler birer çatışmayla, çıkmazlarla, arada derede kalmışlıkla iç iç geçmiş, yaşamları bu eğik bükük bir çizginin insanları. İçlerinde yaşadıkları edilgen bir tam olamama halinin getirdiği çaresizliklerle hayatlarının devamını getirememenin verdiği bıkkınlık arasında kalmış, el attıkları her neyse kurutan tipler. Sibel Oğuz’un, kendi deyimiyle, “Hayır” denmeyen topraklarından çıkan hikâyeleriyle hemhal olmuş ve bu durumun ezikliğinin farkında olup da içinde debelenerek kendileri için bir çıkış yolu bulmaya çalışırken daha da batağa saplanan isimsizler bu öykülerin özneleri. İçlerinde yer aldıkları dünyayla sürekli kafa kafaya yaşarken ve bir yerden sonra kafalarını kaldıramaz hale gelirken dahi tamah etmenin üzerlerinde bıraktıkları hissiyatla baş etmeye çalışanları, kendi evreninden söküp sayfalarına taşıyan Sibel Oğuz, tüm bu anlattıklarımı tek bir evrenin farklı parçalarıymışçasına sindire sindire aktarmış kitabında.
“Annem, Zeytin ve Çay”, bir ilk kitap olmasına rağmen, ardılları için pek çok ipucunu içinde barındıran, en önemli özelliğini de yaşanmışlıklardan alan ayağı yere sağlam basan öykülerden mütevellit, dikkate değer bir kitap.
edebiyathaber.net (1 Şubat 2024)