Dilek Altundağ’ın, “Lo’nun Gereklilik Kipleri” adlı ilk öykü kitabı dikkate değer

Eylül 5, 2024

Dilek Altundağ’ın, “Lo’nun Gereklilik Kipleri” adlı ilk öykü kitabı dikkate değer

Dilek Altundağ’ın Lo’nun Gereklilik Kipleri adlı ilk öykü kitabı Truva Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım metninden

Lo’nun Gereklilik Kipleri öykü kitabı beklenmedik rastlantıları, geçmişe ışığını düşüren tuhaf  karşılaşmaları, kâbusları, hatırlamaları, absürtlükleri, hüsranla sonlanan arayışları anlatan öykülerden oluşmaktadır.

Bu öyküler; sıradan insanların  günlük yaşamı kadar iç dünyalarına da odaklanıyor; tek düze akıp giden olaylar karşısında yaşadıkları sıkıntıları, çözümsüzlükleri, özlemleri ve katı gerçekler karşısındaki tepkileri gözler önüne seriyor.

Yazar, okurunu öykülerin binası içinde dolaştırırken onların zihnindeki zaman ve mekân kategorilerini yeniden belirliyor. Aynı zamanda kurmaca ile gerçek dünya arasındaki keskin ve belirsiz sınırda gezinen okuru ince çizgide dolaştırmayı en etkili bir biçimde hedeflediğini düşünüyor. Dört duvar arasına sığmayan karakterlerin evreninde gezinen bu öyküler; okuyucunun zihninde aynı hayatın farklı  zamanlarında çekilmiş fotoğraflar gibi bir süreklilik kazanıyor.

Arka kapak yazısı

“Dilek Altundağ, diliyle, kanaviçe gibi işlediği kişileri, konularıyla; samimî, içten anlatımıyla modern öykü dağarımıza çok değerli yeni öyküler kazandırıyor. Lo’nun Gereklilik Kipleri’ndeki öyküler, Türk ve dünya öykü birikiminin en güzelim anlatılarına yapılan gönderme ve alıntılarla örülü metinler… Durum hikâyesinin, atmosfer kuran, iklim oluşturan, dokunan, değen, üzen, uyaran, uyandıran en yalın, en etkili örneklerini bu kitapta okuyabiliyoruz. Altundağ’ın dili o kadar sade ama o denli çağrışımlı, zengin ve dokunaklı ki, Abasıyanık’ın içtenliğinin bir tür ruh göçü yaşamış haliyle bizi karşılaştırıyor. Töskel ormanlarında, doğanın en bâkir ve müslim hallerine yapılan kötücül müdahalenin etkin biçimde yansıtılması karşısında ne yapacağımızı bilmez bir halde kalıyoruz. Saatçi çırağından Necati beyin çığlıklarına, Paşa amcadan yatır odasına, elde kalan hikâyeden hoş bir bakışa, Peride Bibi’den Zır Zır Şule’ye, sardunyalardan Arzu’ya, daha başka ne isteyebileceğimize ilişkin bir soru(n) bırakmaksızın akıcı, samimî, sâde ama bir o kadar cümbüşlü anlatıyor Altundağ. Modern öykü dünyamız için ne ışıl ışıl, yepyeni bir haber Lo’nun Gereklilik Kipleri.-Sadık Yalsızuçanlar

Yazar hakkında

Konya/Seydişehir’de doğdu. Türkçe Öğretmeni. “Kedidir O Kedi” yazarın çocuk öykülerinden oluşan diğer kitabıdır. Edebiyat Haber, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Edebiyat Ortamı, Hece dergisi gibi mecralarda öykü, inceleme, söyleşi gibi metinleri yayımlandı. Çeşitli seçki kitaplarında öykülerine yer verildi.

Yorum yapın