1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çünkü çocuk edebiyatı çok özgür bir alan ve çocuklara yazmak çok eğlenceli. 3 kitabımda da zorlu konuları seçtim. Ama onlar gibi düşünüp, onlar kadar açık bir gözle bakmaya çalıştığımda işler hep kolaylaştı. Hatta yetişkinler de ara sıra çocuk kitabı okusa dünya daha güzel bir yer olabilir.
Bir yandan da çocuklarla vakit geçirmeyi, sohbet etmeyi ve bazen inatlaşmayı bile çok severim. Bu yüzden onlara hikâyeler anlatmaktan çok mutluyum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk çocuk kitabını hatırlamıyorum. Ama çocuk yaşlarda bende iz bırakan ilk kitapların yazarı Rıfat Ilgaz’dır. Apartman Çocukları, Hababam Sınıfı ve Bacaksız Sigara Kaçakçısı ilk aklıma gelenler. O kitapların dilindeki doğallığı ve hikâyelerin gerçeğe yakın ilerleyişini çok sevmiştim. Rıfat Ilgaz çocukları kandırmadan söylemek istediği her şeyi söylüyordu.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Stieg Larsson’un Milenyum serisi, Ejderha Dövmeli Kız olarak da bilinir. Kate Dicamillo’nun yazdığı Despero’nun Öyküsü. Tudem Yayınları’nın Türkçeye çevirdiği ve Finn-Ole Heinrich tarafından kaleme alınan Ekşilina serisi. Andrew Clements’in romanı Bunun Adı Findel.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Henüz seriyi bitirmedim ama Delal Arya’nın Pera Günlükleri’ni okuyorum. Dili genç okurlar için zihin açıcı. Dünya coğrafyasına ya da insanlık tarihine dair büyük bilgiler de anlatı içinde tatlı tatlı veriliyor. Tabii gizem dozunun giderek artması da beni epey mutlu ediyor.
edebiyathaber.net (15 Eylül 2021)