“Dillerin Tarihi”, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlandı.
Dillerin nasıl doğduğu ya da ortadan kaybolduğu meselesi, o dilleri konuşan insanların yaşadıklarıyla yakından ilişkili olduğu malum. Başka bir deyişle, dilleri tarihsel koşullar belirler. Öte yandan tarihsel olaylar da insanların konuştuğu dillerin yarattığı koşullara bağlıdır. Dolayısıyla tarih dillerden etkilenir, dillerse tarihin parçasıdır. Tore Janson, hem tarihsel dönemeçlere hem de coğrafi farklara atıfta bulunarak dillerin tarihteki rolünü ortaya koyuyor.
Dillerin Tarihi dilbilim ile tarih disiplinleri arasında köprü kuran bir eser. Dünyanın kimi büyük dil bölgelerinin yanı sıra, dillerin tarihle ilişkisini gösteren ve daha az bilinen pek çok örnek de sunuyor.
Tarih, antropoloji, siyaset bilimi, dilbilim ve yabancı dil öğrencilerinin ve bu konulara ilgili genel okurun faydalanabileceği Dillerin Tarihi, diller ile toplumlar arasındaki ilişkilere dair bir perspektif sunarken, şimdiki zaman ile geleceği değerlendirme konusunda da önemli ipuçları veriyor.
Tore Janson 1936’da İsveç’te doğdu. 2001 yılında emekli olana dek Göteborg Üniversitesi’nde Latince ve Afrika Dilleri bölümlerinde ders verdi. Dünya çapında ilgi gören Speak: A Short History of Languages ve The Natural History of Latin başlıklı çalışmalara imza attı. 2001 yılından beri Stokholm Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nde çalışmaktadır.
edebiyathaber.net (9 Eylül 2016)