Kadınların oy hakkı mücadelesini anlatan “Diren! / Suffragette” filmi özel gösterimi 13 Ocak 21:15’te Atlas Sineması’nda yapılacak.
İngiltere’de kadınların oy hakkı mücadelesini konu alan “Diren! / Suffragette”, Bir Film, Filmmor ve KADER işbirliğiyle, vizyon öncesi düzenlenen özel bir gösterimde izleyiciyle buluşuyor. Gösterimde Türkiye’deki sufrajetler de anılacak. “Osmanlı Kadın Hareketi” kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serpil Çakır resmi ve erkek tarihinin dışında kalan, henüz sinemaya aktarılmayan kadınların hak mücadelesini anlatacak. Prof. Çakır, “Türkiye’de Kadınların Oy Hakkı Mücadelesi” isimli bir sunum yapacak.
Yönetmenliğini Sarah Gavron’un yaptığı, Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Anne Marie Duff, Romola Garai ve Brendan Gleeson’ın rol aldığı “Diren! / Suffragette” biletleri Atlas Sineması gişesinden alınabilir.
Osmanlı Sufrajetleri hakkında
1900’lerin başında “Biz erkeklerin saçı uzun aklı kısa diye alaycı gülüşlerine hedef olan bir taifeyiz. Bunun aksini ispata çalışacağız” diyerek yola çıkan, eğitim hakları, siyaset hakları, hayat hakları için mücadele eden Osmanlı Sufrajetleri şüphesiz İngiltere’deki Sufrajet hareketi yakından izliyordu.
İsmet Hakkı Hanım 1908’de Demet’te şöyle yazar: “İngiltere’de Sufrajetlerin şiddet ve metanetleri pek büyüktür. Bunlar bize aynen göstermiyor mu ki, kadınlar da erkekler kadar terakki (ilerleme) ve tealiye (yükselmeye) müstaiddir (kabiliyetlidir).”
Fatma Nesibe Hanım sadece kadınların katıldığı 1911’de Beyaz Konferanslar’da der ki: “Hanımlar, emin olun biz böyle kalmayacağız. Bir gün, büyük bir gün gelecek ki yükseklerde gördüğümüz ve korktuğumuz her şey bastığımız yerlerde sürünecek; bütün bu müessesat bir vehimdir, bir dumandır; kırılacak ve uçacak… Dünyanın her köşesine dikkat ediniz, bir inkılabın bidayetinde (başlangıcında) bulunuyoruz. Emin olunuz bu inkılap, bir erkek ihtilali gibi kanlı ve vahşi olmayacak. Bilakis nezih ve nispeten sessiz, lakin mutlaka semeredâr olacak; buna itikad ediniz hanımlar!”
edebiyathaber.net (12 Ocak 2016)