Terry Pratchett’in “Diskdünya” serisinin üçüncü kitabı “Eşit Haklar”, Niran Elçi’nin Türkçesiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.
Yakın geçmişte, sonsuzluğun büyülü evrenine uğurladığımız Sir Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 40 kitaplık, kültleşmiş “DiskDünya” serisi, Büyünün Rengi ve Fantastik Işık’ın ardından, Eşit Haklar ile devam ediyor.
DiskDünya serisinin üçüncü kitabı “Eşit Haklar’da, dünyanın ilk kadın büyücüsü Eskarina ile tanışıyoruz…
Nerede diyor?” dedi Nine zaferle.
“Kadınların sihirbaz olamayacağı nerede söyleniyor?”
Ölümü ensesinde hissetmeye başlayan büyücü Drum Billet, üstün güçlerinin gelecek kuşaklara taşınması için yeni bir halef arayışındadır. Bu uğurda son bir yolculuğa çıkan yaşlı sihirbaz, asasını yeni doğan bir sekizinci oğlun sekizinci oğluna geçirmeyi hedeflemektedir. Oysa güçlerini devrederken, ihmal ettiği çok önemli bir şey vardır: bebeğin cinsiyetine bakmak…
Büyü âlemindeki bağnaz ve kadın düşmanı meslektaşları nezdinde büyük bir yanlışlık yapan Billet hatasını fark ettiğinde çok geç olmuştur. Olağanüstü bir sihir gücüyle donatılan Esk, namı diğer Eskarina Smith artık bir sihirbazdır. Esk sekiz yaşına geldiğinde, kendisini kızdıran ağabeyini domuza çevirmek, Havamumu Nine’nin ocağında ateş yakmaya çalışırken magma kıvamında bir ateş topu yaratıp arzın merkezine göndermek gibi ”küçük” yaramazlıklarla ortalığı birbirine katmaya başlamıştır bile… Bu küçük sihirbazın önlenemez güçlerini kontrol altına alabilmek için artık tek çare onu Görünmez Üniversite’ye yazdırmaktır.
Daha önce hiçbir kadın büyücü ile karşılaşmayan DiskDünya ahalisi için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bin bir zorlukla kabul edildiği üniversitede, gerçek bir sihir dâhisi olan Simon’la tanışan Esk dünyanın ilk kadın büyücüsü olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir. Kim bilir, belki bu defalık, dünyayı kurtarma görevi üniversitenin ön kapısından kovulup arka kapısından girmeyi başaran Eskarina’ya bahşedilecektir…
DiskDünya serisi, hayalgücünün sınırlarını zorlayan kurgusunun yanı sıra kuantum fiziğinden sanayi devrimine, popüler kültür klişelerinden Hamlet, Rüzgâr Gibi Geçti vb. edebiyat ve sinema klasiklerine uzanan değişik kültür unsurlarına saygı duruşunda bulunarak gerçek dünyadaki pek çok konuyla dalga geçmesini bilen göz kamaştırıcı bir edebiyat harikası…
edebiyathaber.net (26 Ağustos 2015)