Ormanın Kalbindeki Ağaç, Feray Ünal’ın yazdığı, Tuğçe Temiz’in resimlediği bir çocuk kitabı. Kahramanları, Perisuyu Çayı kıyısındaki ulu meşe ağacı, meşenin gövdesindeki kovukta üç sevimli yavrusuyla yaşayan sincap ailesi, ağacın dallarına yuva yapan, ötüşen kuşlar ve orman.
Bu resimlere bakarak hayvanlar âlemine uzanıp düşlere dalan, ailenin, evin önemini oradan başlayarak hisseden ne çok çocuk vardır diye düşünüyorum. Daha okuma yazmayı öğrenmemiş, kitapta yazanları annesinin ya da babasının sesinden dinleyen, hatta ezberleyen, resimlerle anlatılanları eşleştiren…
Çocukların zihinlerindeki orman hayalini besleyen resimlerle canlandırılan doğa, bu görsellerde ağır basan yeşil renk, önce gözlerini doyuruyor okurun. Meşe ağacının dallarındaki kuş yuvaları, çocukları bahçelerindeki ya da sokaklarındaki ağaçları incelemeye itecek kadar canlı. Sevimli sincap ailesi, kovuğun içindeki masanın başında toplanmış huzurlu bir aile tablosu çiziyor. Meşe de bu aileye barınak olmaktan mutlu.
Kurak geçen bir yazdan sonra kış geliyor, bu döngü çok güzel anlatılıyor kitapta. Dallardaki kuşlar bir bir göç ediyorlar. Beklenen yağmurlar bütün orman hayvanlarını sevindiriyor. Kana kana sular içip gölcüklerde yıkanıp oynaşıyorlar.
Gelgelelim mevsimsel olaylar bu tabloyu değiştiriyor. Şimşekler çakmaya, hızlı yağmurlar yağmaya başlıyor. Ulu meşe ağacı, gövdesine düşen yıldırımla yere devrilirken her şeyin bittiğini, bu mutlu tablonun bozulduğunu düşünüyoruz. Ama öyle olmadığını anlatıyor yazar.
Kovuktan ayrılıp kendilerine güvenli bir yer bulan sincaplar, fırtına dinince ulu meşenin yeniden canlanması için bir formül düşünüyor ve gerçekleştiriyorlar.
Usul usul akan bir nehir gibi veriyor yazar iletisini.
Ağacın ölümüne üzülürken onun meyvesinden, yani bir meşe palamudundan yeniden nasıl hayat bulabileceğini görüyoruz. Doğadaki yaşam zincirinin filizlenen tohumlarla sürdüğünü, hatta yenilendiğini…
Sincaplar, bir zamanlar gövdesine yuva kurdukları meşe ağacını yeniden yaşatma çabalarıyla değerbilirliğin, arkadaşlığın, dostluğun, yardımlaşmanın önemini hissettiriyorlar.
Kitap, hem resimleriyle hem de iletisiyle ilgi çekici.
Çocuk olup bu kitabın sayfalarındaki yeşile dalmak, doğanın sırlarını keşfetmek, her şeyi yeniden öğrenmek istekleriyle doluyor içim.
Feray Ünal’ı ve kitabı resimleyen Tuğçe Temiz’i kutluyorum.
Kaynak: Feray Ünal, Ormanın Kalbindeki Ağaç, Yakın Yayınları, Basım Yılı 2021. Okur Yaş Aralığı, 0-7 yaş.
edebiyathaber.net (22 Kasım 2022)