Kuş gözlemciliğine gönül vermiş Prof. Dr. Ahmet Karataş editörlüğünde Hakan Kahraman, Taner Şeremet ve Birol Hatinoğlu’nun 10 yıllık birikimlerinin yanı sıra çok sayıda doğa fotoğrafçısının da gönüllü katkılarıyla akademik bilgilerin de yer aldığı “Doğu Karadeniz’in Kuşları” isimli bir çalışma hazırlandı. Kitap amatör ve profesyonel kuş gözlemcileri için faydalı bir kaynak niteliği taşıyor.
Kitapta Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinin yerli ve göçmen kuşlarının habitatı ve bölgedeki yayılışıyla tanıtıcı tür özelliklerine ait bilgiler yer alıyor. Kitapta Türkiye’de Kızılbaşlı Kirazkuşu “çinte”nin ilk ve tek kaydı gibi kuzey kamışçını, sarıkaşlı çıvgın, küçük mukallit, Sibirya kazı, dağ horozu dahil Doğu Karadeniz’den 338 kuş türünün kısa tanımları, dağılım haritaları, aylık dağılım grafikleri ve habitat bilgilerine de bulunuyor.
DHA’dan aktarılan haberlere göre Prof. Dr. Ahmet Karataş kuş gözlemcilerinin, en büyük eko-turist grubunu oluşturduğunu belirtti. Kuş gözlemcilerinin iyi eğitimli, iyi gelirli ve bu işe gönülden bağlı olduklarına dikkat çeken Karataş şöyle dedi:
“Kuş gözlemcileri toplum tabanlı koruma için ideal turistlerdir. ‘Doğu Karadeniz Kuşları’ kitabı da 12. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan bölge için bir ilktir. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen yazarlarımızın arşivlerindeki bilgi ve birikimi, doğa ve kuşsever insanlarla paylaşabilmek fikri ile bölge müdürlüğümüz desteği ve Trabzon Şube Müdürlüğümüz koordinesinde 2 yıllık bir çalışma sonucunda ‘Doğu Karadeniz Kuşları’ kitabı ortaya çıkmıştır. Ana hedef, bölgemizdeki kuşları tanıtmak, onları önemsemek ve sevmek, kuşları ve yaşam alanlarını korumak, yörede yaşayanlar başta olmak üzere insanların doğaya olan ilgisini arttırmak, bölgemizdeki eko-turizmin ve kuş gözlemciliğinin geliştirilmesi için katkı sağlamaktır.”
edebiyathaber.net (29 Aralık 2017)