Ayşe Güren’in 10 yaş ve üzeri okurlar için yazdığı Kaptan Kâzım’ın Sağ Yanağı, Merve Atılgan’ın illüstrasyonlarıyla Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya” dizisinde genç okurları Ters Beşler’in düşündürücü ve komik maceralarıyla buluşturan Ayşe Güren, yine sıra dışı bir hikâyeyle okurların karşısında. Üsküdar-Eminönü vapurunun yeni rotası Ege! Kaptan Kâzım’la yolculuk başlıyor, haydi siz de katılın Memnunlar Güvertesi’ne!
Yaşama acemisi bir hâkimi, usta bir sinirbilimciyi, Ege’de bir adada yaşayan matematik öğretmenini, aynı adadaki huysuz Remziye Nine’yi, Istanbullu gençlerden oluşan Memnunlar Güvertesi müzik grubunu, Arjantinli bir muhasebeciyi, Çinli bir öğrenciyi, Girit’e giden iki Ispanyol yolcu gemisindeki elli sekiz köpeği… kim bir araya getirebilir? Tabii ki Kaptan Kâzım Kınalı! Her şey, Kaptan’ın mayıs güneşini görünce yanan sağ yanağıyla başlar. Üsküdar-Eminönü vapurunun kaptanı Kâzım Kınalı, o sabah Eminönü’nden Üsküdar’a dönmeyecek, yolcularla birlikte Ege’ye doğru yol alacaktır. Bu seyahatin, bütün dünyayı saran bir harekete yol açacağından ne Kaptan haberdardır, ne de yolcular…
“Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya” dizisiyle tanıdığımız Ayşe Güren, bu kitabında dostluğu, dayanışmayı, hayalleri, en çok da neşeyi, sohbeti, müziği, dansı, bahar güneşinin altında bir araya getiriyor. Bunca ödev, iş güç arasında unutulmasınlar diye…
**
“Hâkim Mara, Kaptan’ı görür görmez, çocukluk yıllarında çizgi filmleri izlerken hissettiğine benzer bir
sevinç duydu. Kaptan Kâzım sanki birazdan cebinden bir göz bandı çıkarıp takacak,
kollarını keskin hareketlerle yukarı aşağı oynatarak, ‘Vikingler ve sevgili Hâkim
Mara! Yolculuğumuz çok eğlenceli geçecek, size söz veriyorum!
Güneye gidiyoruz! Gemilere, haydi gemilere!’ diye bağıracaktı.
Hâkim Mara, dosyaları, davaları, bu koca binayı olduğu
gibi bırakıp, başına bir boynuzlu miğfer geçirip Vikinglerle
gitmek istedi. Gidemez miydi? Madem Kaptan da eğlenme sözü veriyordu.
Neden olmasındı? Olabilirdi.
Olamaz mıydı?
Ah ah! Gerçekler her zaman acı değilse de çoğu kez sıkıcıydı.
Korsan Vikingler, buraya ancak suçlu olarak gelebilirlerdi.
Burası mahkeme salonuydu ve Hâkim Mara bir hâkimdi.
Yani ciddi, çok ciddi bir adamdı. Artık, değil korsan filmlerine, romanlarına,
sıradan bir macera filmine bile yer yoktu hayatında.
Gerçek buydu.
Evet, buydu, bu kadar sıkıcıydı işte!”
Ayşe Güren
1970’te Kayseri’de doğdu. Çocukluğunu İstanbul’da, zamanın işçi semti Ortaköy’de, Boğaz kıyısında geçirdi. Memleketin tüm renklerinin bir arada yaşadığı bu alçakgönüllü semtin sokaklarında özgürce geçirdiği çocukluğu, yazma sevgisinin temelini oluşturdu. Çocukluk yıllarını uzatmanın yolunu, çocuk öyküleri yazmakta buldu. Eskisine göre daha mutlu olduğunu söylüyorlar. Şemsiyesine Saklanan Adam (Kuraldışı Yayınları, 2015) yayımlanan ilk çocuk kitabı. “Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya” adlı dizinin kitaplarını keyifle kaleme alıyor. Çocuk kitaplarının dışında Süreduran (Çınar Yayınları, 2010) isimli bir öykü kitabı var. Çalışmak Sağlığa Zararlıdır (Ayrıntı Yayınları, 2012) adlı incelemeyi ise Fransızcadan dilimize çevirdi.
Yazarın yayınevimizden çıkan diğer kitapları:
Gökten Yağan İkizler Aşkına! (Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya 1);
Dinozor Kuşları (Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya 2)
edebiyathaber.net (28 Aralık 2017)