Vamık D. Volkan’ın yazdığı, Serap Erdoğan Taycan’ın dilimize çevirdiği İçdünyamıza Bakış Beyaz Baykuş Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Beş kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen ve sayısız ödülün sahibi dünyaca ünlü psikiyatr Vamık Volkan’ın kaleminden insan psikolojisi hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için eşsiz bir kaynak!
Profesyonel psikanalitik terimlere başvurmadan, herkesin anlayabileceği şekilde kaleme alınmış olan bu eseri okurken beş gerçek vaka analizi üzerinden insan ruhunun derinliklerine ineceksiniz.
Beş kişinin psikanaliz süreçlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı kitap okurları insanın içdünyası hakkında bilgilendiriyor ve onların hikâyeleri üzerinden tüm insanların yaşadığı zihinsel gelişim ve hayata uyum süreçlerini anlatıyor.
“Bu kitabın amacı, kişiler arasındaki olumlu veya olumsuz ilişkileri ve dünyanın her yerinde yaşanan iyi ya da kötü sosyal ve politik süreçleri düşündüğümüzde insan psikolojisinin bu konularda çok büyük bir rolü olduğunu hatırlatmaktır.”
Arka Kapak Yazısı:
İÇDÜNYAMIZ DIŞARIDAN EKLENEN PARÇALARLA ÖRÜLÜR, PSİKANALİZ ÖRGÜNÜN BOZULDUĞU YERİN PEŞİNE DÜŞER VE HİKÂYE EN BAŞTAN YENİDEN YAZILIR.
İçine doğduğumuz dünya, yaşayacağımız çevrenin koşulları, ebeveynlerimizin geçmiş deneyimleri ve bizi büyütürken içinde bulundukları ruh hali, nasıl bir insan olacağımızı ve nasıl hayatlar yaşayacağımızı ne kadar belirleyebilir?
Bu kitapta, bu soruya cevap bulabileceğiniz beş vaka öyküsü yer alıyor. İnsan olma serüvenimizin ve içdünyamızdaki farklılıkların nelerden nasıl etkilenebildiğini farklı karakterlerin yaşamöyküleri ve gerçek psikanaliz seanslarından aktarılan bilgilerle anlamaya çalışmak zihninizde yeni kavrayışlara ve yeni sorulara ortam hazırlayacak. Dışsal ve içsel olayların nasıl iç içe geçtiğini anlatan öyküler hem mesleğinin başındaki psikoterapistler hem de insan psikolojisini anlamak isteyen tüm okurlar için yol gösterici olacak. Bu kitabı okuduktan sonra kendinize ve hayatınızdaki önemli ötekilere farklı bir gözle bakacaksınız.
Yazar Hakkında:
Lefkoşa’da dünyaya gelen Vamık Volkan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra psikiyatri uzmanlık eğitimini ABD’de tamamlamıştır. Washington Psikanaliz Enstitüsü’nde onursal eğitim ve süpervizyon analisti ve 38 yıl hizmet verdiği Virginia Üniversitesi’nde onursal psikiyatri profesörüdür. Uluslararası Diyalog İnisiyatifi kurucusu ve onursal başkanıdır. Virginia Üniversitesi Blue Ridge Hastanesi’nde 18 yıl boyunca medikal direktörlük yapmış, aynı zamanda 1987’de Zihin ve İnsan Etkileşimi Çalışmaları Merkezi’ni kurmuştur. Bu merkez etnik gerilim, ırkçılık, büyük grup kimliği, terörizm, toplumsal travma, göç, yas, kuşaklararası geçişler, lider-takipçi ilişkileri ve ulusal ve uluslararası çatışmaların diğer birçok alanında kuramsal ve pratik bilgiler ortaya koymuştur. Vamık Volkan emekliliğinin ardından davet edildiği Stockbridge, Massachusetts’teki Austen Riggs Merkezi’nin Erikson Enstitüsü’nde 10 yıl süreyle Erik Erikson Kıdemli Bilim İnsanı olarak görev yapmıştır. Viyana’daki Freud Vakfı yönetim kurulu üyeliği ve diğer birçok dernekteki hizmetlerinin yanı sıra Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği, Uluslararası Politik Psikoloji Derneği, Virginia Psikanaliz Derneği ve Amerikan Psikanalistler Derneği’nin başkanlığını üstlenmiştir.
Vamık Volkan beş kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Margaret Mahler Yazın Ödülü, L. Bryce Boyer Ödülü, Amerikan Psikanalistler Derneği Seçkin Yönetici Ödülü aldığı çok sayıda ödülden bazılarıdır. Ayrıca Sigmund Freud Ödülü ve psikanaliz alanında çok yüksek prestije sahip Sigourney Ödülü ile onurlandırılmıştır. Psikanalitik düşünceyi ülkeler ve kültürler, bireysel ve toplumsal yas, travmanın kuşaktan kuşağa aktarımı ve ilkel zihinsel durumlardaki terapötik yaklaşıma uygulayarak ufuk açıcı katkılar yaptığı için bu ödüle layık görülmüştür. Amerikan Psikanaliz Derneği Dergisi başta olmak üzere çok sayıda derginin editör grubunda çalışmış, yüzlerce makalesi ve kitap bölümü basılmış, altmıştan fazla kitaba yazar ya da editör olarak katkıda bulunmuştur. Kitaplarının bazıları birçok dile olduğu gibi Türkçeye de çevrilmiştir.
edebiyathaber.net (28 Temmuz 2023)