Dünyanın Öyküsü dergisinin 7. sayısı çıktı.
Bolca öykü, Tarık Dursun K. ve Başar Başarır’la söyleşiler, konuk türler, eleştiriler, köşe yazıları, çözümlemeler, “Aşk ve Beden” soruşturması, Suzan Samancı’nın yazma serüveni, kitap tanıtımları, öykü atölyeleri… İki aylık öykü ve eleştiri dergisi Dünyanın Öyküsü , dopdolu bir sayıyla edebiyatseverlerle buluştu.
2005’te UNESCO’nun Kültür Takvimi’ne girerek uluslararası bir nitelik kazanan 14 Şubat Dünya Öykü Günü bu yıl da Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Dünya Öykü Günü’nün bu yılki bildirisi usta yazar Mustafa Balel’in kaleminden çıktı: “Öykü Yaşamın Sesidir”
Dünyanın Öyküsü bu sayısında 15 yeni Türkçe öyküye ver veriyor. Ayşe Sarısayın, Cafer Hergünsel, Raşel Rakella Asal, Onur Caymaz, Ahmet Büke, Janset Karavin, Ayşe Akaltun, Figen Öcal, Ferat Emen, Sultan Komut, Hakkı İnanç, Yusuf Çalık, Ersin Karahaliloğlu, Fatma Akkubak ve Ali Fuat Karaöz’den 15 yeni öykünün yanı sıra 5 de çeviri öykü var. Cortázar’ın ünlü öyküsü “Axolotl” bu kez Hasine Şen’in çevirisi ve çözümlemesiyle okurla buluşurken, bu sayının sürprizi MÖ 14. yüzyıldan gelen Sümerce bir aşk öyküsü. Diğer çeviri öyküler ise Suriyeli yazar Ülfet İdlebi, İtalyan yazar Deborah d’Agostino ve Kürt yazar Rezoyê Osê’den.
Geçen sayıda ilk bölümü yayımlanan “Aşk ve Beden” soruşturmasının 2. ve son bölümünde Asuman Susam, İlhan Doğruyol, Onur Caymaz, Mehmet Batur, Gaye Boralıoğlu, Doğukan İşler, Ayşe Kilimci, Murat Çelik, Murat Tuncel, Ercan Y. Yılmaz ve Berşân M. Durmuş’un yanıtlarıyla birlikte Mehmet Akif Ertaş, Ersun Çıplak ve Mustafa Orman’ın yazıları yer alıyor.
60 yılı aşan edebiyat yaşamında şiirden öyküye, senaryodan romana, denemeden çeviriye pek çok türde eserler veren Tarık Dursun K. Dünyanın Öyküsü dergisi için hem Halil Genç’in sorularını yanıtladı hem de pek çoğu dostu olan edebiyatımızın usta isimlerinin tek cümlelik portrelerini çizdi. Veysel Çolak da usta yazara bir mektup yazdı: “Pulu İnsan”
Çok yakında Heyamola Yayınları’ndan çıkacak 2012 Öykü Yıllığı’nın hazırlıklarını sürdüren Kemal Gündüzalp 2012 yılında öykü adına ortaya konan ürünleri Dünyanın Öyküsü için değerlendirdi. İlk, yeni, çeviri, seçme, toplu, kolektif, çizgi(li) – resimli öykü kitapları, içinde öykü olan kitaplar, öykücüler ve öykü üzerine yazılan kitaplar, öykü ödülleri, onur ödülleri, öykü yıllıkları ve edebiyatın kayan yıldızları bu değerlendirmede yer alıyor.
Ayşegül Tözeren, uzun bir aradan sonra geçtiğimiz aylarda yeni öykü kitabı Düzenboz’u yayımlayan Başar Başarır ile online bir söyleşi gerçekleştirdi.
Adnan Binyazar “Bedenin Çığlığı”, Emin Özdemir “Uzamsal ve Zamansal Örüntü”, Nursel Duruel “Gizli Bir Öykücü: İhsan Kudret”, A. Ömer Türkeş “Aşk da Gezer”, Mehmet Zaman Saçlıoğlu “Böyle Düşünmemiştim”, Feyza Hepçilingirler “Dünya Gönlümüze Kalmaz: Adalet Ağaoğlu ve ‘Karanfilsiz’ Öyküsü” ve Faruk Duman “Okurdan, Yazardan Ne Bekleriz?” başlıklı köşe yazılarıyla; İnci Aral “Eleştiri Ölüyor mu?”,Birsen Karaca “Edebiyat İçin Diyalog Ortamı Sunan Mekânlar: Edebiyat Dergileri”, Sevinç Özer “Bir Deneme: Çok Kısa Öykü Kuramı”, Celal Gür “Öykücülüğümüzün İkinci Yenisi: 50 Kuşağı”, Gökçe Özder“Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi ile Cazibe İstasyonu’na Karşılaştırmalı Bir Bakış” ve Sengül Özdemir “Geçmişten Günümüze Hikâye Kavramı” başlıklı yazılarıyla; Bora Abdo, Birgül Oğuz ve Murat Özyaşar masabaşı söyleşisiyle; Suzan Samancı yazma serüveniyle; Kadir Yüksel, birini raftan, diğerini sahaftan seçtiği iki öykü kitabıyla; Gamze Güler, yaratıcı yazarlık atölyesi “Edebiyata Yolculuk”u tanıttığı yazısıyla; Nemika Tuğcu ise “Günyüzü Atölyesi” Dünyanın Öyküsü dergisinin 7. sayısında yerlerini aldılar.
edebiyathaber.net (31 Ocak 2013)