Milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 33. kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Dizinin tamamını merakla okumuştum, her biri çok etkiledi beni. Dönüp dönüp okumaya devam ediyorum. “Sanatçılar ve Dünya” da müthiş.
Yerinde sorular soruyor yazar: Sanat ne işe yarar? Sanatçılarla nasıl karşılaşırız? Karşılaştığımızda ne olur? Sanatı nasıl algılarız? Sanatçılar bizi nasıl birleştirir?
Herkese göre değişebilecek yanıtları kendimiz buluyoruz. Kısa öykülerle yol açıyor kitap bize.
Durup bakıp dinlemeyi hatırlayalım diye:
Her şeyin hızla gelip geçtiği, çarpışıp kesiştiği dünyanın gürültüsü içinde, sanatçı mola verip, bir seçim yapar: Bir hareket, bir duygu, bir an, bir şekil, bir ışık, bir renk, bir fikir seçer. Sanatçı, dünyanın gürültü patırtısı içinden bir resim, bir heykel, bir fotoğraf, bir müzik, bir dans, bir şiir, bir tiyatro oyunu, bir roman çıkarır ve bize, “Dur, bak, dinle,” der.
Sanata ne kadar ihtiyacım olduğunu, yaşamımı nasıl değiştirdiğini fark ettim okurken. Bir şarkıya kendimi kaptırmak, bir kitabın çizimlerinde kaybolmak, önünden geçtiğim binanın mimarisine hayran kalmak bakışımı değiştiriyor. Günüme umut katıyor.
Brigitte Labbé’nin akıcı kalemine Jacques Azam’ın eğlenceli karikatürleri eşlik ediyor. Azade Aslan’ın duru Türkçesi de cabası.
Dizinin diğer kitaplarını da sevgiyle öneriyorum. Özellikle “Şiddet ve Şiddetsizlik”, “Kahkaha ve Gözyaşları” ile “Söz ve Sessizlik”i.
edebiyathaber.net (27 Ocak 2023)