Can Gürses’in “Bir Ömrün Takvimi” adlı romanı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Görünmez Adalı fotoğraf sanatçısı Mimo, ütopyalardan bile güzel memleketinde geçen çocukluğunun, görünen dünyanın savaş yıllarında Leningrad’da ve İstanbul’da geçen gençliğinin, Avrupa’nın isyankâr vakitlerinde Londra’da ve Paris’te geçen olgunluk çağının, daima özlediği, aradığı, sadık kaldığı ve fakat her dönüşünde biraz daha yalnız bırakıldığı evinde geçen ihtiyarlığının en hayati karelerini bir araya getirerek ömrünün takvimini çıkarır.
Ne yaşarsa yaşasın mutlulukta, iyilikte, güzellikte, dürüstlükte direten Mimo’nun hayat hikâyesi görmek, görünmek, eşitlik, özgürlük, vatanseverlik, aidiyet, adalet, sanat, zaman, aşk ve sevgiyi yeniden tanımlamamıza bir davet. Roman okuruna şöyle sesleniyor: Gülümseyin! Mimo, mutluluğun fotoğrafını çekiyor.
“Fotoğraflar, hatıralarımızı geçmişten kurtarıp sonsuzluğa ait kılar. Ne geçmiş bize gelebilir ne de biz geçmişe dönebiliriz. Oysa sonsuzluk hep bizimledir. Sonsuzluk, şimdiye en yakın yerdir. Ne gemi ne tren kalkar sonsuzluğa. Sonsuzluğa gitmek için bir fotoğrafa bakmak yeterlidir.”
Yazar hakkında
6 Temmuz 1989’da İstanbul’da doğdu. Yatılı okuduğu VKV Koç Özel Lisesi’nden Cervantes’in Don Kişot’u, Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı ve Bulgakov’un Usta ile Margarita’sı üzerinden ironi-yazar-toplum ilişkisini tartıştığı tezinden tam not alarak, International Baccalaureate (Uluslararası Diploma) ile 2007’de mezun oldu. İngiltere’de The University of Kent’te Karşılaştırmalı Edebiyat ve Film bölümlerini Krzysztof Kieslowski’nin Aşk Üzerine Kısa Bir Film, Mavi ve Veroniqué’in İkili Yaşamı filmleri üzerinden gerçekliğin kurmacalığını tartıştığı tezi ile en yüksek ikinci dereceyle 2010’da bitirdi. İskoçya’da The University of Edinburgh’ta Karşılaştırmalı Edebiyat dalındaki yüksek lisans eğitimini, Orhan Pamuk’un Beyaz Kale ve Amin Maalouf’un Afrikalı Leo romanları üzerinden kimliğin Doğu-Batı ve ben-öteki parçalanmasını çözümlediği teziyle 2011’de tamamladı. Üniversite yıllarında ilk romanı En Güzel Günlerini Demek Bensiz Yaşadın ile küçük ve büyük çocuklar için kaleme aldığı İnce ile Uzun adlı serinin üç kitabını yazdı. Bilgi Üniversitesi’nde “Eleştirel Düşünce” ile “İngiliz Dili ve Edebiyatı” derslerini verdiği, Bir+Bir dergisindeki “Edebiyat Gardırobu” adlı köşesinde yazdığı dönem ikinci romanı Kırık Beyaz’ı tamamladı. 2013-2017 yılları arasında Ölüyordum, Geçerken Uğradım adlı üçüncü romanını kaleme aldı. Ölüyordum, Geçerken Uğradım, Fikir Kulüpleri Federasyonu tarafından 2019’da roman ödülüne lâyık görüldü. 10 Ekim 2015 anısına yayınlanan Barış Portreleri kitabında Veysel Atılgan’ı “Kendime Kanat Yapsam Uçabilir Miyim Anne?” hikâyesiyle anlattı. 2017’de Ursula K. Le Guin’in şiir kitabı Late in The Day’i Günün Geç Vakitleri ismiyle Türkçeleştiren Can Gürses, 2018-2019 yılları arasında James Joyce’un A Portrait of the Artist as a Young Man romanını dilimize çevirdi. 2019’da “Zamanın Ötesindeki Diyar” adını verdiği sinema senaryosunu yazdı. Dördüncü romanı Bir Ömrün Takvimi 2022’de yayımlandı.
edebiyathaber.net (14 Eylül 2022)