İki aylık periyotlarla yayınlanacak Duvar edebiyat dergisinin Mart-Nisan 2012 tarihli ilk sayısı çıktı.
Yayın kurulunda Akif Kurtuluş, Ali Çakmak, Ali Ülken, Enis Akın, Enis Rıza, Süreyyya Evren ve Yılmaz Varol’un yer aldığı derginin çıkış yazısında çıkış gerekçeleri şöyle sıralanıyor: “Duvar, edebiyatı, sanat ve politikayı ciddiye almak isteyen neşeli iradeleri birleştiriyor. Bu iradeler mevcut durumda değerlerini kuşatma altında hissediyorlar. Keşke ‘bir şeyler’ sözcüğüyle başlayabilseydik, bu cümleye. Bir şeyler değil, edebiyat, sanat ve politika ortamının doğrudan kendisi, bu dergi çevresinde işlenecek değerleri kuşatmış durumda. Bu kuşatmayı dağıtma vaktinin baskısını bir süredir hissediyor olmak bizi birleştirdi, bu dergiye doğru taşıdı.”
Duvar’ın ilk sayısında Bejan Matur üzerinden şair ve patron ilişkisini analiz eden Ali Çakmak, Hilmi Yavuz’un yitirdiklerini analiz eden Enis Akın, Cemal Süreya’nın sürgün acısıyla baş etme biçimlerini irdeleyen Yılmaz Varol, Auscwitz’e Levinas üzerinden bakan Ömer F. Oyal, Yalan’a bakan Ömer Şenel, televizyonlarda reytingin izlediği sertliği okuyan Peri Öztürk, Mustafa Irgat’ı okuyan Anita Sezgener, duvar metaforunu siyaset açısından okuyan Wendy Brown ve Eren Barış, meselleriyle Kierkegaard, rocktaki karşı duruş motifini tartan Ali Dündar, söyleşilerle Suriyeli şair Muhammed El Mağut ve Arjantinli yönetmen Fernando Solanas, Cengiz Han adlı hikayesiyle Suriyeli hikayeci Zekeriya Tamer ve makineye bakan BaBa ZuLa grubunun kurucularından Murat Ertel söz alıyor.
İlk sayının şairleri:
Metin Kaygalak, Süreyyya Evren, Özgür Göreçki, Ali Ülken, Anita Sezgener, Ali Aydemir, Riitta Cankoçak, Muhammed El Mağut, Enis Akın, Cihat Duman.
Kaynak: hurdasanat.com