Duygusal olarak sağlıklı çocuk yetiştirmek mümkün mü? Elbette ki mümkün… Dünyaca ünlü psikolog, eğitmen ve konuşmacı Dr. Maureen Healy, Türkiye’de Timaş Yayınları’ndan çıkan Duygusal Olarak Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek adlı kitabında hem bilimsel verilerle hem de profesyonel hayatında deneyimlediği vakalardan hareketle ebeveynler için harika bir anlatı sunuyor. Okuması son derece keyifli olan bu kitapta, çocukların duygularını fark etme ve yönetme noktasında özellikle küçük çocuklar ile vakit geçiren bireyler için önemli tüyolar ve yöntemler yer alıyor.
Duyguları doğru yaşamak öğrenilebilir
Aslında duygularımızı doğru yaşanmayı, gerektiğinde kontrol etmeyi bilir ve etrafımızdaki kişilere de öğütleriz. Duygusal olarak sağlıklı bir birey olarak, duygusal yönden gelişmiş çocuklar yetiştirmek gerektiğini de biliriz. Öte yandan, farkındalıkları uygulama noktasında o kadar da başarılı olamadığımızla ya ileriki yaşlarda ya da tam olarak çocuklarımızın çığlık çığlığa ağladığı bir anda yüzleştiğimiz olur. Çocuk yetiştirmenin her zaman büyük bir sorumluluk olduğunu düşünsek de günümüzde bilimsel yönden o kadar derin ve verimli araştırmalarla karşı karşıyayız ki, duygu durumlarının sağlıklı gelişimini sağlayacak çok basit yöntemlerin varlığını düşündüğümüzde, kuruntu yapmaktansa çocuklarımızın elinden geç olmadan tutabiliriz. Healy, bu noktada kitap içerisinde duyguların öğrenilebilir olduğunu ve farkındalık ile yaklaşıldığında ebeveynler ile çocuklar arasında daha bilinçli bir seviyede sağlıklı iletişim kurulabildiğinin altını çiziyor. Vermiş olduğu örneklerle de duyguları nasıl daha doğru yaşayabileceğimize dair yöntemlerle okuyucuya rehberlik ediyor.
Zihnimiz duyguların düşmanı değildir
Karıştırdığımız kavramlar konusunda da Healy, çok açık ve mantıklı ilintilerle bazı hususları tekrar aydınlatıyor. Kitapta önemle durduğu konulardan biri de zihin ile kalbin birbiriyle savaşan ve bağımsız iki ayrı taraf değil, aksine birbirileriyle sıkı sıkıya bağlantılı ve dengeli araçlar olduğudur. Çocuklar -hatta yetişkinler de- bazen içerisinde bulunulan durum karşısında tamamen zihinden ya da tamamen duygularla hareket ederek karar alabilir. Hatta, günlük hayatta bunu sıklıkla yaptığımız ve bazen çok doğru bazen de çok yanlış kararlar verdiğimiz olur. Bu noktada, panikleyerek yanlış hareket etmek yerine aslında zihnimizle kalbimizi ortak paydada buluşturacak ve sadece birkaç saniyemizi alacak rahatlama tekniklerini uygulamayı hatırlamak nasıl olurdu? Duygusal yönden dengeli olabilmek ve çocukları da bu dengede yetiştirmek adına farkındalığınızı artıracak sağlıklı fikirler için bu kitabı okuyabilirsiniz.
Alışkanlıklar ile dönüşümü sürdürülebilir kılabiliriz
Çoğu zaman çocuklarımıza nasıl yaklaşmamız gerektiği konusunda belki hamilelik sürecinden belki de çok daha önceden kendimizi geliştirmek için araştırmalar yapıp uzmanlardan destek alsak da önemli olan tam olarak kriz anında bildiklerinizi uygulayabilmektir. Örneğin, bir gün okul yönetimi 3. sınıfa giden çocuğunuzun sınıfta öğretmenine sandalye fırlatması üzerine disiplin kurulundan önce sizi ararsa, o an sakinleşerek harekete geçmeli ve sonuçtan önce çocuğunuzun böyle bir tepki vermesine sebep olan durumlara odaklanarak oradaki kök düşünceleri ve davranışları dönüştürmeye yönelik duygu çalışmaları yapmalısınız. Kitapta özellikle son bölüm içerisinde çocukların farklı karakteristik özelliklere göre hazırlanmış, egzersizler ve çalışmalar üzerinden siz de çocuğunuza ve kendinize daha sağlıklı duygu durumları yaşatabilirsiniz. Duygusal yönden gelişmiş sağlıklı bireyler yetiştirmek için atacağınız temel adımları ele alan bu rehber kitapla, çocuklarınızla birlikte geçireceğiniz ortak zamanı daha verimli hale getirebilirsiniz.
Ek olarak bir okuyucu olarak şunu da söylemeden geçemeyeceğim; aslında küçük yaştan itibaren duyguları nasıl yöneteceğimiz noktasında bu kitabı herkesin okuması gerekir. Neticede insan hangi yaşa gelmiş olursa olsun, çocukluğunda doğru bir şekilde sevgiyle beslenmemiş, bastırılmış ve dönüştürülmesine izin verilmemiş duygular ileriki dönemlerde de hem fiziksel hem de ruhsal olarak çeşitli hasarlara davetiye çıkardığı için, belki bugün yaşanılan bir sağlık sorununa ya da sosyal hayattaki problemlere dair ruhsal analiz yapıp sorunların kaynağına inerken bu kitaptaki yönlendirmeler ve öğretiler de yetişkinlerin çocukluklarını tekrardan gözden geçirme fırsatı sunacaktır.
edebiyathaber.net (23 Nisan 2020)