Çok sayıda basın yayın organı ve televizyonda psikoloji alanındaki birikim ve deneyimlerini paylaşan eğitimci, akademisyen, uzman psikolog Cevher Sönmez’in Nemesis Kitap etiketiyle yayımlanan ilk kitabı “Kaderimiz Kalbimizden Dökülsün” geçtiğimiz günlerde okurla buluştu. Duygulara dair durup düşünmek ve farkındalıklarını artırmak isteyen okurlar için iyi bir başlangıç kitabı var elimizde. “Duygu ve düşünceler aracılığıyla kendimizi keşfedip iyileşmemiz mümkün mü? Hayattaki rotamızı belirlerken duygularımızın rehberliğine güvenebilir miyiz?” soruları merkez olmak üzere, duygularla ilgili merak edilen birçok soruya yanıtlar arıyor Sönmez.
Duygularımız en iyi yol arkadaşlarımızdır. Ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir. Yaşadığımız bazı olay ve durumlar karşısında onlara yüklediğimiz anlam duygusal yükümüzü ağırlaştırabilir, birtakım kaçaklar verebiliriz. Duygusal kaçak adı verilen bu durumlarda kendimizi kötü hissederiz. İkili ilişkilerimizde sıkıntılar yaşayabiliriz. Frontal ve limbik sistemlerimize kodlanan anı izleri bize acı verir. Duygusal tepkilerimizin geliştiği bölge olan amigdala ise bizi yüksek risklerden koruyan bir kalkandır. Gelen bilgiler baş edeceğimiz seviyedeyse savaşırız, baş edemeyeceğimiz gibiyse kaçarız. Beynimizin bu iki önemli mekanizması bizi hayatta tutar. Korku ve kaygılarımız yaşam kalitemizi düşürür, bu durumda dalgalarla boğuşacak mıyız, yoksa sörf yapmayı mı öğreneceğiz? Duygusal değişim ve dönüşüm, duygu kaçaklarımızı onarmak için kendi duygularımızla barışık olmamız, kendimizi tanıyor olmamız gerekir. Önce kendimizle olan meselelerimizin kökenleri, nedenleri üzerine düşünelim. Kendimizi başkaları üzerinden tanımlamayı ve anlamlandırmayı bir an önce bırakalım, ama onlara güvenelim. Konfor alanlarımızın dışına çıkalım, risk alalım, başkalarının onayını beklemeyelim. Yaşam bizi bekliyor, kendi hikâyemizi kendimiz yazalım. Duygusal uyanış mümkün, yeter ki seçim ve kararlarımızın peşinden gidelim, vazgeçmeyelim.
Her duygu kişiye özeldir, yaşamdaki denge ve düzenimiz duygularımızdan hareketle aldığımız karar ve yaptığımız seçimler üzerinden şekillenir. Yaşamımızı ilgilendiren temel konularda, başkalarının üzerimizde bıraktığı olumsuz etkilerden bir an önce kurtulmamız gerekir. Her gün paranoya, her gün stres, her gün endişe, peki nereye kadar? Burada Uzakdoğu yaşam felsefesi Kintsugi’ye bakalım. Bir onarma tekniği olan Kintsugi’de değerli vazo, çanak, çömlek gibi seramikler kırıldıkları yerden altın ya da gümüşle birleştirilir. Öz itibariyle yeniden doğuşu simgeler bu yaklaşım. Zihin, ruh ve bedenin (yeme-içme, duygular ve düşünceler) dengeli bileşimine yönelik yeni teknik ve yöntemleri hayata geçirebiliriz. Sevdiğimiz, bizim için değerli bir eşyamıza zarar geldiğinde sanki her şeyimizi kaybetmiş gibi yıkılmak yerine, kırılanı daha kıymetli bir şeyle onararak değerini artırabilir, kuracağımız sağlıklı ilişkilerle yolumuza devam edebiliriz.
Uzman Psikolog Cevher Sönmez, “Kaderimiz Kalbimizden Dökülsün”de öncelikle en iyi yol arkadaşımızın duygular olduğu gerçeğiyle yüzleşmemizi sağlıyor. Duygusal değişim, duygusal açlık, duygusal teslimiyet, duygusal kaos, duygusal uyanış, duygusal acı başta olmak üzere benlik, mutluluk, huzur, niyet, beklenti, hedef ve değerler gibi birçok dikkate değer mesele hakkında düşünceler geliştiriyor, sorular soruyor ve merak duygusu uyandırarak yeni okumaların önünü açıyor. Kitapta bazı kalıp cümleler farklı denemelerde tekrar edebiliyor, burada amaç önemli düşünceleri ara ara vurgulayarak ön plana çıkarmak ve okurun dikkatini çekerek bu konular üzerine daha fazla düşünmesini sağlamak. Burada belli başlı filozoflardan –Gandi, Kant, Descartes, Aristo, Hobbes, Mevlana, Freud- alıntılanan özdeyişler de benzer bir işlevi yerine getiriyor. Yazar okur karşısındaymış gibi yer yer söyleşi havasında diyaloglar oluşturuyor, samimi ve yalın bir anlatım tutturuyor. Dil duru ve akıcı. Yeri geldiğinde ise şiirimsiler, aforizmalar, alıntılar, örnek olaylar, görseller ve okura yol gösteren bilimsel bilgilerle meselenin daha iyi ve özlü biçimde anlaşılmasını sağlıyor. Her bölümün başında yer alan konuşma balonlarında ise bölümün özeti gibi düşünebileceğimiz aforizmalar aracılığıyla o bölümde ele alınan meseleyle ilgili ana düşünce, mesaj, öneri ya da uyarı cümleleri yer alıyor.
Cevher Sönmez, “Kaderimiz Kalbimizden Dökülsün”de psikolojinin bilimsel dili yerine deneme türünün imkânlarından yararlanarak edebi bir yaklaşımla duygularımızla ilişkili birçok konu üzerinden fikirler üretiyor, tespitler yapıyor, sorular soruyor. Çözümleri yaşamdan gelen deneyim ve birikimlerden hareketle genellikle okura bırakıyor tabi ki yol gösterici izler bırakmayı ihmal etmeden. Okura özellikle duygular hakkında bitirdikten sonra ara ara da olsa dönüp bakabileceği bir giriş kitabı sunuyor.
edebiyathaber.net (24 Şubat 2022)