Çanakkale Halk Bahçesi’nde 20 Temmuz Cumartesi günü Ece Ayhan Sivil Girişimi’nin (EASG) çağrısıyla düzenlenen “Ece Ayhan ve İsyan” temalı forum geniş katılımla gerçekleşti.
Forum öncesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Umut Germeç’in Gezi Parkı direnişinden esinlenerek yaptığı “Kömür ve Karanfil” isimli enstalasyonu forum katılımcıları tarafından ilgiyle izlendi.
“Ece Ayhan yaşıyor”
Ece Ayhan Sivil Girişimi adına sunuş konuşmasını yapan Semra Canbulat, Ece Ayhan Sivil Girişimi’nin 2008 yılından bu yana Çanakkale’de Ece Ayhan’ın şiirleri ve düşünsel mirası etrafında yan yana gelen bir grup okurun oluşturduğu sivil bir oluşum olduğunu belirterek Türkiye’nin bu aykırı, muhalif, mülksüz, sivil şairini gide gele aşınmış yollarla değil; şiir, edebiyat, tarih, resim, müzik, felsefe, etik gibi alanlarda “iktidar ve otorite karşıtlığı ruhu” ve gönüllülük ilkesinde gerçekleştirdikleri etkinliklerle yeniden okuyup tartıştıklarını ifade etti.
“Aşk örgütlenmektir”
Forum katılımcılarından Aşkın Yücel Seçkin, Ece Ayhan’ın metinlerinde, şiirlerinde, dipyazılarında “isyan” ve “isyan”la ilgili neler bulduğuna değinerek bu bulguları Gezi İsyanı bağlamında deneyimlerinden yola çıkarak değerlendirdi. Gezi Parkı’nda Ece Ayhan’ın dizelerine denk geldiğini ifade ederek Ece Ayhan’ın “Aşk örgütlenmektir” dizesinin LGBT blok üyelerince sık sık dile getirildiğini, “lezbiyen, gey, biseksüel, trans” bireylerin üzerinden tüm ezilenleri savunan bu örgütün dağıttığı bez çantalarda gökkuşağı üzerinde “Aşk örgütlenmektir” dizesinin yazılı olduğunu söyledi. Gezi’de sıklıkla tekrarlanan Ece Ayhan’ın dizelerinden birinin de “Maveraünnehir nereye dökülür?” “Solgun bir halk çocukları ayaklanmasının kalbine!” olduğunu belirtti.
Forumda ayrıca araştırmacı yazar Foti Benlisoy; yazar, çevirmen, dil danışmanı Necmiye Alpay; şair Sabahattin Umutlu; gazeteci yazar Ragıp Duran ve katılımcılar söz alarak Ece Ayhan ve isyanı anlattı.
24 Temmuz 2013