Monograf, edebiyat eleştirisi alanında yeni fikir ve tartışmaları gündeme getirmek amacıyla yola çıkan bir grup genç akademisyen adayı tarafından hazırlanıyor.
Dergi, edebiyata dair meseleleri bilimsel ölçütlerden hareketle değerlendiren araştırmalara yer veriyor ve aynı zamanda edebiyatın disiplinlerarası yöntemlerle de okunabileceğini öngören bir yayın anlayışına sahip. Yılda iki kere olmak üzere altı ayda bir (Ocak ve Temmuz aylarında) okurla buluşan Monograf, hakemli, uluslararası ve ücretsiz bir e-dergi olarak yayımlanıyor.
İlk Sayı: Edebiyat ve İktidar
Monograf, ilk sayısında “Edebiyat ve İktidar” konusunu odağına taşıdı. Odak konusunda iktidar olgusunu siyasal erkle sınırlamaksızın, tarihsel ve kültürel dinamikler doğrultusunda sorular soran çalışmalara yer verdi. Bu bölüm, Shakespeare özelinde İngiliz edebiyatı, klasik Osmanlı edebiyatı ve yakın dönem edebiyatları gibi farklı alanlara yönelik bilimsel incelemeleri kapsıyor. Ayrıca Melek Aydoğan, geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi Yayınları tarafından Türkçeye çevrilen Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde Okumayı Öğrenmek kitabının yazarı Benjamin C. Fortna ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Monograf, bir sayıda bütün ayrıntılarıyla ortaya konulamayacak kadar derin ve kritik bir konu olan Edebiyat ve İktidar üzerine önümüzdeki sayılarda da makale kabul edecek. Dosya dışı yazılara da açık olan dergide, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü üzerine bir inceleme bulunmakta.
Monograf’ın içeriğinde bilimsel yazıların yanı sıra farklı disiplinlerden akademisyenlerin görüşlerini sunduğu açık oturum ve söyleşiler de var. Bu sayıda, Yalçın Armağan’ın moderatörlüğünde Nüket Esen, Erol Köroğlu, Deniz Aktan Küçük ve Erkan Irmak’ın katılımıyla gerçekleşen Monograf Buluşmaları’nda Türkiye’de akademik eleştirinin nitelikleri ve sorunları tartışıldı. Bir seri olarak sürecek “Türkiye’de Akademi” Konuşmaları’nın ilkinde ise Özge Ata, Ferdan Ergut’la söyleşti.
Derginin bir sonraki odağı “Edebiyatta Görsellik Temsilleri”. Monograf, “edebiyat ve görsellik” ilişkisine ayırdığı ikinci sayısı için özgür ve özgün fikirlere dayalı metinleri en geç 1 Mayıs 2014 tarihine kadar [email protected] adresine bekliyor.
İletişim: [email protected]
edebiyathaber.net (6 Şubat 2014)