15 Nisan’dan bu yana Edebiyat Haber çatısı altında öykü yayımlıyoruz.
Bu süreçte [email protected] adresine çok sayıda öykü geldi. Uzun bayram tatilleri de dahil olmak üzere kesintisiz 24 öykü yayımladık. Elbette çok sayıda öyküyü de geri çevirdik. Bize öykü gönderen herkese olumlu ya da olumsuz yanıt verdik. Bunun için başta okurlar olmak üzere yazdıklarını bizimle paylaşan yazarlara teşekkür ederim.
Sizlerle bu deneyimimi paylaşmak ve sıklıkla merak edilen konulara açıklık getirmek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.
Geçtiğimiz süre içinde yazma deneyimi görece yeni olan yazarlara daha fazla yer verdik. Bunun sebebi de hepimizin bildiği gibi “mahalleye” adım atmanın güçlüğü. Yazmaya gönül verenleri cesaretlendirmek, yollarını açmak konusunda karınca kararınca destek olmak istedik. Dolayısıyla “genç” yazarların öykülerini yayımlıyor olduğumuza ilişkin bir algıya sebep olmuş olabiliriz. Oysa ki Edebiyat Haber öykü yazan genç yaşlı, deneyimli deneyimsiz, kitaplı kitapsız herkese açıktır.
Bize öykü gönderen yazarlarla yaptığımız yazışmalardan öykülerini yayımlamadığımız yazarların, öykülerinin hangi sebeplerle yayımlanmadığını merak ettiklerini gördüm bu süreçte. Ayrıca çoğu yazar kendi metniyle ilgili geri bildirim istiyordu. Yayımlanma aşamasında karar verirken dikkat ettiğimiz en önemli konu, yazılan metnin öykü olup olmadığıdır. Öyküleşmemiş anıları, yazarın duygu ve düşüncelerinden mürekkep metinleri geri çevirdik. Yayımlanacak öykülerde dilin doğru ve özenli kullanılmış olmasına dikkat ettik. Bundan sonrası için de değerlendirme ölçütlerimiz bunlar olacaktır.
Öykülerin uzunluğuyla ilgili herhangi bir sınırlamamız yok. Öykü öyle bir metindir ki uzunluğuna kendisi karar verir, çoğu zaman yazarı bile bu konuda bir şey yapamaz. Yine de bilgisayar ekranından ya da akıllı telefonlardan okunduğunu göz önüne alarak kısa öykülerin yayımlanma ve okunma şansının daha çok olduğunu belirtmeliyiz. Uzunluğu nedeniyle yayımlamadığımız birkaç öykü oldu, bu durumu yazarlarıyla paylaştık.
Dileğimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Edebiyat Haber’de iyi öyküler yayımlamak.
Aysun Kara – edebiyathaber.net (17 Eylül 2019)