Edebiyat, sinema ve biyografik ifadelerdeki hukuk davalarının dışladığı zulümler

Temmuz 11, 2019

Edebiyat, sinema ve biyografik ifadelerdeki hukuk davalarının dışladığı zulümler

Michael J. Shapiro’nun “Savaş Suçları” adlı kitabı, Yasin Emre Kara çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Michael J. Shapiro’nun kusursuzca düşünülmüş, şaşırtıcı derecede özgün ve son derece aydınlatıcı metnini hepimiz okumalı ve bu metinden ders çıkarmalıyız. Zulmün derin kökleri konusundaki bilincimizi genişletmek üzere filmleri, edebiyatı ve felsefeyi kullanması, savaş suçları konusundaki geleneksel anlayışı değiştiriyor.”

Richard A. Falk, Princeton Üniversitesi

***

Michael J. Shapiro, bu kapsamlı çalışmasında, savaş suçları duruşmalarının adaletle ilişkili temsilleriyle “edebi adaleti” karşılaştırıyor: edebiyat, sinema ve biyografik ifadelerdeki hukuk davalarının dışladığı zulümler ve adalet konularını gündeme getiren temsiller…

Savaş Suçları, sanatsal ve deneysel türlerin gün ışığına çıkardığı muğlaklıkları irdelemek ve bunları politika ve arşiv belgeleri ile eleştirel teorik söylemlerle birlikte yorumlamak suretiyle, hukuki ortamlardaki geleneksel “sorumluluk” nosyonlarına meydan okuyor. Shapiro’nun karşılaştırmalı okumaları devletlerin, devlet-olmayan güç odaklarının, silah ticareti, seks işçisi kaçakçılığı, kanun uygulama ve hüküm verme işleriyle uğraşan bireylerin eylemlerinden doğdukları haliyle savaş suçlarının olasılık koşullarına mercek tutuyor.

Shapiro, politika ve adalet sorunsalının incelikli bir tablosunu çizmek amacıyla hukuki söylem, edebiyat, medya, sinema ve televizyondan örnekleri irdeliyor, böylece teori de canlı bir bedene bürünüyor. Bu eser, sinema, medya, edebiyat, kültür çalışmaları, çağdaş felsefe ve politika teorisiyle ilgilenenler için eşsiz bir kaynak niteliğinde…

Michael J. Shapiro

1966 yılında doktorasını tamamladıktan sonra ABD, Norveç ve İtalya’daki çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk dönem araştırma konuları arasında politik psikoloji ve karar alma süreçleri yer alıyordu. 1980’lerin başından itibaren politika teorisi ve felsefe, eleştirel toplumsal teori, kültür çalışmaları, medya politikası ve eleştirel uluslararası çalışmalara odaklanmakta. Hawaii Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü olarak çalışmaktadır.

edebiyathaber.net (11 Temmuz 2019)

Yorum yapın