Ayfer Tunç ve Kemal Varol’un katılacağı “Ayrımcı Söylemde Dilin Önemi: Edebiyat ve Ayrımcılık” söyleşisi, Karin Karakaşlı’nın moderatörlüğünde 30 Haziran 2016 Perşembe günü 18.30’da Hrant Dink Vakfı’nda bulunan Havak Salonu’nda yapılacak.
Etkinlik bülteninden
Dil, toplum içinde yaşayan bireyin düşünüş ve eylemlerini yansıtan bir ayna ise, ayrımcılık ilk dilde başlar. Dili en etkili şekilde kullanabilen yazarların iletişim gücünü göz önüne aldığımızda, söz ve edebiyatın insanları birleştirici bir misyonu olmalı mıdır? Bu türden bir yaklaşım edebiyatın yaratıcı alanını nasıl etkiler?
Hem toplumları bir arada tutabilme yetisine sahip hem de ötekileştirmenin karartıcı etkisini taşıyabilen dilin gücünü, Edebiyat ve Ayrımcılık söyleşisinde Karin Karakaşlı moderatörlüğünde Ayfer Tunç ve Kemal Varol ile konuşacağız.
1989 yılında gazeteciliğe başlayan ve bu sırada birçok dergi ve gazetede muhabirlik, yazarlık ve editörlük yapan Ayfer Tunç’un çok sayıda öykü, roman ve anlatısı bulunmakta. Yazar, 1989 yılında Yunus Nadi Armağanı’nı, 2003 yılında Uluslararası Balkanika Ödülü’nü kazandı. “Saklı”, “Aziz Bey Hadisesi”, “Taş – Kağıt – Makas”, “Ömür Diyorlar Buna” yazarın çok sayıda kitabından yalnızca birkaç tanesi. Son romanı “Dünya Ağrısı” ise 2014 yılında yayımlandı.
İlk romanı olan Jar 2011’de yayınlanan Kemal Varol ise 1990lar Türkiye’sinin kaotik ve şiddet dolu siyasi ortamını bir köpeğin gözünden anlattığı romanı Haw ile 2014 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Savaşın edebiyatını imgelerle anlatmayı tercih eden Varol’un son romanı Ucunda Ölüm Var ise 2015’te yayımlandı.
Kimlik meselesi en içten ve derin inceleyen yazarlardan Karin Karakaşlı’nın moderatörlüğündeki söyleşi 30 Haziran 2016 Perşembe günü Hrant Dink Vakfı’nda bulunan Havak Salonu’nda yapılacak.
edebiyathaber.net (28 Haziran 2016)