Efsanevi heteronimlerin ardındaki şair: Fernando Pessoa

Temmuz 25, 2024

Efsanevi heteronimlerin ardındaki şair: Fernando Pessoa

Richard Zenith’in Pessoa adlı kitabı Everest Yayınları tarafından Can Sezer çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Fernando Pessoa’nın çalışmalarını İngilizceye çevirerek ve Pessoa’nın uluslararası edebiyat alanında tanınırlığına katkı sağlayarak önemli ölçüde saygınlık ve ün kazanan Richard Zenith’in 2021 yılında kaleme aldığı biyografik çalışması Pessoa, Can Sezer çevirisiyle ve Everest Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu. Portekiz edebiyatının en büyük şairlerinden Fernando Pessoa, farklı kişilikler ve heteronimler kullanarak yazdığı çok yönlü ve özgün eserleriyle tanınıyor. Pessoa’nın eserlerinde farklı zamanlara ait temalar ve akımlardan izler görülüyor.

Portekiz edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük edebiyatçılarından Fernando Pessoa, eserleriyle olduğu kadar yaşam öyküsü ve biyografisiyle de okurlarının ilgisini çeken bir yazar. Amerikalı-Portekizli yazar Richard Zenith, kaleme aldığı biyografi ile Pessoa severleri ve okurları için bu bağlamda eşsiz bir kaynak ortaya koyuyor.

Zenith’in 2021 yılında kaleme aldığı biyografi, Can Sezer‘in incelikli çevirisi ile Türkçeleştirildi. 974 sayfa ve ciltli olarak basılan Pessoa, çevirisinden kapak tasarımına kadar nitelikli bir editoryal sürecin ürünü.

Fernando Pessoa‘nın alametifarikası olan heteronimler, yazarın edebi bakış açısının zenginliğini ve çok yönlülüğünü vurguluyor. Zenith‘in kaleme aldığı bu derinlikli biyografi de Pessoa’nın hayatını kapsamlı bir şekilde ele alırken onun çok yönlülüğünü ve zengin kalemini ön plana çıkarıyor. Yazarlığı ve çevirmenliği ile edebiyat alanında sürdürdüğü önemli çalışmaları akademik ve kültürel alandaki çalışmalarıyla zenginleştiren Zenith, bu kitabıyla Pessoa’nın dünya çapında tanınan bir yazar olmasındaki önemli katkılarını taçlandırıyor.

Pessoa‘yı okuyan edebiyat tutkunları, bu kitapta Fernando Pessoa‘nın edebi kimliğini, heteronimlerini, felsefi derinliğini, modernist ve yenilikçi üslubunu, edebi dehasını ve yeteneğini daha yakından tanıma şansına erişiyor.

Portekiz edebiyatının ve Avrupa modernizminin önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa, şiir, tiyatro, kurgu, kurgudışı birçok eser kaleme almış ve asıl üne ölümünden sonra kavuşmuştur. Eline geçirdiği her türden kâğıda karaladığı yazılarını istiflediği meşhur sandığı, 25.000’den fazla belgeyi barındırır. Farklı heteronimlerle –yani yazarın kendisinden farklı bir edebi tarzda yazan takma kimliklerle–kaleme aldığı bu belgelerden birine Pessoa, “Evren gibi çoğul ol!” notunu düşmüştür. Pessoa’nın birçok eserinin çevirmeni olan Richard Zenith, bu çoksesli evrenin arkasındaki gizemli yazarın yaşamını titiz ve kapsamlı bir araştırmayla ortaya koyuyor. Üstelik bu sadece Fernando Pessoa’nın değil, başta Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos ve Bernardo Soares olmak üzere onlarca heteronimin de yaşam ve yaratım öyküsü.

“Devasa bir çalışma. Pessoa’nın yazıları rehbere ihtiyaç duyan bir şehirdi. Zenith sayesinde sonunda bir rehberimiz oldu.” — New York Times Book Review

Yorum yapın