Ege İşlekel: “Sanatımı yaparken, insanların alışkanlıklarından ve duygularından besleniyorum.”

Ekim 9, 2020

Ege İşlekel: “Sanatımı yaparken, insanların alışkanlıklarından ve duygularından besleniyorum.”

Oggusto’dan Cemre Bosnalı; mitolojik hikayeleri, tabloları ve Yunan heykellerini, günümüz sosyal medyasını ve telefon bağımlılığını eleştirecek şekilde manipüle eden Ege İşlekel ile sanatı üzerine konuştu.

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık Lisans eğitiminden sonra Scuola Politecnica di Design’da İnterior Design üzerine master yapan Ege İşlekel, dijital manipülasyon çalışmalarına heykellere olan ilgisi ve onların algısında yarattığı etkileri gösterme isteği ile başladı. Sanatçı; mitolojik hikayeleri, tabloları ve yunan heykellerini, günümüz sosyal medyasını ve telefon bağımlılığını eleştirecek şekilde manipule ederek sanatını ortaya koyuyor.

Dijital manipülasyon sanatıyla tanışmanız ve ona yönelmeniz nasıl oldu?

Dijital manipülasyonu, 2013 senesinden beri yapıyorum. Mitolojik hikayeleri, yunan heykellerini ve tabloları günümüz sosyal medyasını ve telefon bağımlılığını eleştirecek şekilde manipule ederek dijital sanat yapmaya başladım.

Bize yaptığınız Instagram filtrelerinin hikayesini anlatır mısınız?

Aslında tamamen merak ve hobi olarak başladım. Arttırılmış gerçekliğe yani “AR – Augmented Reality” 10 yıldır büyük ilgim vardı. İç mimarlık okurken 2010 senesinde bir projemi AR olarak sunmuştum. Günümüzde yapmış olduğum artworkleri “arttırılmış gerçeklikle” insanlarla paylaşmak bana büyük keyif vermeye başladı ve şu an 20’ye yakın kendime ait Instagram filtrem var. 

En son Gucci için yaptığınız filtre moda dünyasında çok ses getirdi. Gucci ile iş birliğiniz nasıl başladı? 

Gucci ile yapmış olduğum ikinci iş birliğim oldu. İlkini 2017’de Gucci’nin saat koleksiyonu için hazırlamış olduğum 2 adet reklam görseli ile yapmıştım. Bu sefer Milano moda haftası için bir Instagram filtresi hazırlamamı istediler. Brief doğrultusunda ilerledik ve istedikleri filtreyi çok kısa bir sürede hazırladım ve iş birliğini başarılı bir şekilde tamamladık. 

Yakın zamanda başka işbirlikleri de görecek miyiz?

Yaptığım işleri, maalesef çok paylaşamıyorum ama şunu söyleyebilirim şu an Instagramda gördüğünüz  20’den fazla markanın instagram filtresini yaptım. Şu an onay bekleyen 5 adet markanın Instagram filtresi var. Hobi olarak yaptığım bir uğraşı işe dönüştürdüm diyebilirim. Yakın zamanda hepsini paylaşmayı düşünüyorum.

Fotoğrafı düşünme biçiminizi nasıl tanımlarsınız?

Dijital manipülasyon sanatı için en az 2 farklı görsele ihtiyacımız oluyor. Ben manipülasyon yaparken önce temayı oluşturuyorum. Daha sonra o temaya uygun bir görsel seçiyorum. Görsele uygun ögeyi seçerken ise görseli bozmayacak ve estetik duracak bir öge belirliyorum. Benim için manipülasyon sanatında önemli olan ortaya çıkarılan yeni çalışmanın uyumlu olması.

Popüler kültür ögeleri ile çağdaş sanat çalışmalarını birleştirme fikri çok etkileyici… Bu fikrin hikayesi nedir?

Sanatsal ögelere olan ilgim ile başladı diyebilirim. İç mimarlık eğitimimi bitirip hemen ardından 2013 senesinde yüksek lisans için Milano’ya gittiğimde bu çalışmaları yapmaya başladım. Bulunduğum şehrin bana verdiği ilham ve eğitimimden dolayı oluşan estetik algımın, oluşturduğum çalışmalarda büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim.

Sanatınızı yaparken nelerden besleniyorsunuz?

Sanatımı yaparken, insanların alışkanlıklarından ve duygularından besleniyorum. Kısacası sokağa çıkıp insanları gözlemlemem yetiyor. Bazen birkaç fikri bir araya getirip üçlü bir seri oluşturuyorum bazen ise iki fikri bir araya getirip bir çalışma ortaya çıkarıyorum.

Hem iç mimarlık hem dijital manipülasyon yapıyorsunuz, ikisi birbirini nasıl destekliyor?

Aslında bu soruyu şöyle cevaplayabilirim. Şu an dünya çapında birçok otel, gece klubü, kafeler ve evlerde benim çalışmalarım var. İnsanlar mobilyalarının renklerine göre çalışmalarımı satın alıp evlerinde sergileyebiliyorlar. Bunun nedeni ise bu eserleri ortaya çıkartırken aynı zamanda bir renk şablonu oluşturup onu takip etmem…

Dijital Sanatın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijital sanatın devamlı kendini besleyen ve yeni teknolojilere entegre olabilen bir sanat dalı olduğunu düşünüyorum. Şu an sanatımı AR teknolojisiyle birleştirdim ve insanların yaptığım çalışmalarla etkileşime girmesini sağlıyorum.

Yakından takip ettiğiniz, dijital manipülasyon sanatı üzerine çalışan kişiler veya Instagram hesapları var mı?

Hayır, yakında takip ettiğim bu işi yapan insanlar maalesef yok. Bu işi sizin işinizi yapan birinden etkilenerek yaparsanız özgün olamıyorsunuz. Ben yaptığım çalışmalarda özgün olmayı tercih ettiğim için takip etmiyorum.

edebiyathaber.net (9 Ekim 2020)



Yorum yapın