Buz Ejderhası; soğuğu iliklerinize kadar hissettiren sonunda kalbinizi şefkatle ısıtan bir kitap.
Ejderha denince aklıma hemen Yerdeniz gelir. Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz Öyküleri’ni okurken burnuma yanık kokuları gelmiş, yüzüme ejderha alevleri değmişti. Yaz ortasında okuduğum Buz Ejderhası kitabında da buz ejderhasının soğuğu ayak parmaklarımdan dizlerime kadar üşümeme neden olmuştu. Kitabı henüz okumadıysanız okumadan önce ,ne olur ne olmaz, yanınızda bir battaniye bulundurun.
Kitap Hakkında
Buz ejderhalarının hala kıştan sorumlu tutulduğu ve sadece uçup gittiklerinde baharın gelebileceğine inanılan bir zamandır.
Evin en büyük çocuğu olan yeşil gözlü bir kız; annesi, babası ve kardeşleriyle birlikte dünyanın bir ucunda sıcacık şöminesi olan ahşap bir evde yaşıyor.
Kız, soğuğun ortasında buz ejderhalarının gitmesini, baharın gelmesini umutla bekliyor.
“Buzdan parmaklar kapının altından odaya sızıp kızı ayak parmaklarından çimdikliyordu.”
Fırtınalı, soğuk günlere bir de kıtlık ekleniyor. Çünkü buz ejderhalarından birinin kanadı yaralanmış ve diğerlerinden geride kalmıştır. Evin çatısında mahsur halde yardım bekleyen ejderhanın çatıdaki varlığı, babanın neden avdan eli boş döndüğünü, neden hastalandığını ve çorbalarına neden daha fazla su koyduklarını açıklıyor. Kardeşleri küçük, annesi bebeğe bakıyor, babası hasta; şimdi kızın ailesi için ava gitmesi gerekiyor. Fakat kız da avdan eli boş dönüyor.
Yeşil gözlü kız, çatıdaki dev ejderhayı gören tek kişi. Öfkeyle, ona uçup gitmesini söylüyor. Ama ejderha gidemiyor. Ejderha kızdan yardım istiyor. Kız, öfkeden yardım isteğini duymuyor. Yaralı ejderhayı yalnız bırakıyor. Ejderha kızı her gördüğünde ondan bir şeyler istemeye devam ediyor. Kız inatla hiçbir isteğe yanıt vermiyor.
Soğuk, açlık ve hastalık hat safhaya ulaşınca kız harekete geçiyor. Ailesini kurtarmak ve baharı karşılamak istiyor. Sonunda ölmekte olan ejderhanın gözlerine baktığında ona karşı bir şeyler hissediyor.
“Sana yiyecek bir şeyler vereceğim ve sana şarkı söyleyeceğim,” diye söz verdi ejderhaya.
“Sonra da seninle yakalamaca oynayacağız.”
Bu Ejderhası; öfke, önyargı, cesaret, marifet, sevgi ve şefkat duygularıyla insanın doğayla bağını, doğaya bağımlılığını anlatıyor.
Metin diyaloglarla beslenmiş olsa da yazar, bir masal anlatıcısı gibi anlatı sanatını yazıda ustalıkla kullanıyor. Olayları şiirsel bir anlatımla aktarıyor. Olay örgüsündeki çatışmayı hemen vermiyor, ilmek ilmek işliyor. Yeşil gözlü kızın soğuktan, açlıktan ve umutsuzluktan etkilenen duygusal dünyasını okurlarına hissettiriyor.
Çizimlerde kullanılan renk paleti, üslubu metinle uyumu içi içe geçmiş, çizilen sahneler özenle seçilmiş.
Dil, içerik ve tasarım açısından etkileyici, zamansız bir masal şöleni sunan kitap, daha ilk sayfasında okuru kurgunun içine çekiyor.
Sembolizmi, derinliği, doğayı ve şiiri seven herkesin keyifle okuyacağı Buz Ejderhası Genç Osman Yavaş’ın yalın çevirisiyle Can Çocuk Yayınları’ndan dilimize kazandırılmıştır.
Yazar Hakkında: Troon Harrison
Ödüllü yazar, editör ve yaratıcı yazarlık eğitmeni Troon Harrison British Columbia’da doğdu, Cornwall, İngiltere’de büyüdü. Sosyoloji, ilkokul öğretmenliği ve İngiliz edebiyatı eğitimi aldı. Kitapları altı dile çevrildi, sekiz ülkede yayımlandı ve hakkında The London Times, Library Journal, Canadian Book Review Annual gibi belli başlı dergilerde yazılar yer aldı.
Çizer Hakkında: Andrea Offermann
Andrea Offermann, Almanya’nın Köln şehrinde doğdu ve şehre yakın bir kırsalda büyüdü. Sanat Merkezi Tasarım Koleji’nde okumak için Kaliforniya’ya taşındı. 2005 yılında İllüstrasyon alanından mezun oldu.
Sanat Merkezi’nde birkaç baskı resim dersi özellikle iğnelerle çizim ve ardından çizgiyi yüzeye kazıma tekniklerinin eğitimini aldı. Daha sonra İtalya’da bir matbaa okulunda gravür dersi aldı. 2006’dan beri Hamburg’da yaşıyor ve çocuk kitapları, grafik romanlar ve editörlük çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaları, Society of Illustrators, American Illustration, 3×3, Illustration Now gibi sayısız yayında yer aldı. Çizimleri Bologna çocuk kitap fuarı sergisi için seçildi ve portföyü 2013’te New York’taki SCBWI kış konferansının vitrininde Büyük Ödül aldı.
edebiyathaber.net (18 Haziran 2021)