Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çocukken haritalar ve atlasları çok severdim. Onların üzerine dağlardan, denizlere, ülkeden ülkeye giderken çeşitli macera öyküleri yazardım. Çizgi karakterlerim mizah ve sakarlık dolu serüvenlere atılır ama sonunda istediği yere ulaşmayı başarırdı. Atlaslarla bütünleşen öykülerimden hiç vazgeçmedim. Çocuklar için yazmanın sürekli kendini yenileyen bir serüven olduğunu düşünüyorum. Teknolojiyi, bilimsel gelişmeleri, güncel olayları takip ediyorsunuz, yenileniyorsunuz. Bunları araştırıp, okurken insani duyguların tüm gelişmelere rağmen değişmezliği gerçeğiyle yüzleşiyorsunuz. Değişmeyen duygularla diğer alanlardaki gelişimleri bütünleştirmeyi seviyorum. Çocukların sorgulayan, düşündüren, gelişen dünyası yüreğimi besliyor ve ruhumu dinç tutuyor. Onların dünyasıyla yeni serüvenler kurgulamak beni geliştiriyor.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Ayşegül serisini hatırlıyorum eskilere döndüğümde. Resimleriyle sanki gözümün önünde çizgi film gibi canlanıyordu kitapları okudukça. Bugün sanal gerçeklik dediğimiz şeyi sanırım ben o kitaplarla hayal etmiştim. Ayşegül kitapların sayfaları arasından yanı başıma çıkıp oturacak gibiydi.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Okudukça insanın iştahını kabartan pek çok kitap var. Son dönemde Luigi Ballerini’nin “Parlak Fikirler Pastası” isimli kitabından çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Yazarın kurgudaki nezaketine öyle imrendim ki keşke ben yazsaydım bu kitabı, dedim.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Gianni Rodari’nin Gökyüzünden Gelen Pasta, Colas Gutman Rose ve yine Luigi Ballerini’nin Doğaya Fısıldayan Çocuklar isimli kitaplarını okudum. Rose’daki dayanışma ve koşulsuz kabul, Gökyüzünden Gelen Pasta’da Dünya’yı iyileştirme gücü ve Doğaya Fısıldayan Çocuklar’da ise çocukların doğaya hassasiyeti beni etkiledi. Çocuk kitaplarında tüm sorgulamaların nazik, esprili, hayalperest ya da incelikli üslupla verilmesi bence çocuk edebiyatını diğer alanlardan ayrıcalıklı bir şekilde ayırıyor. Son okuduğum kitapları söylesem de buraya sığamayacak kadar çok sayıda harika kitaplar var. Okuma iştahımızın hep artması için daha çok kitapla buluşmak dileğiyle!
edebiyathaber.net (30 Eylül 2020)