Elma Çocuk, onuncu yılını 14-19 Aralık 2020 tarihlerinde bir dizi çevrimiçi etkinlikle okurlarıyla birlikte kutluyor.
2010 yılında kurulan ve kurulduğu günden bugüne çocuklara okumayı sevdirmek, onları nitelikli kitaplarla buluşturmak için çabalayan, üreten Elma Çocuk, 10 yaşında.
Ahmet Şerif İzgören, Tülay Üstündağ, Berk Öztürk, İpek Arman, Çağatay Akyol, Berfin Sıla Kepez, Sedat Sever, Özden Özkanoğlu, Oğuz Demir, Pelin Güneş, Vildan Varış Örkmez, Gülderen Çopur, Demet Uyar, Şener Şükrü Yiğitler, Filiz Çavuş, Ahmet Önel, Nehir Yarar, Mehmet Erkan ve Özlem Fedai Korçak, “Elma Çocuk 10. Yıl Buluşması”nda kitapsever çocuk, genç ve yetişkinlerle bir araya geliyor.
Projeler
Bugüne kadar binlerce kitabı çocuk ve genç okurla buluşturan Elma Çocuk, sadece kitap yayımlamakla yetinmiyor, nitelikli genç okurlar yetiştirmek için de çeşitli projeler geliştiriyor. Bunlardan en önemlisi “Oku-Düşün-Göster” projesi. Bu projeyle çocuklar okudukları kitapları bir düşünce süzgecinden geçirebiliyor.
Bir diğer önemli proje ise “Kitabın Mutfağı”. Yayımlanmadan önce metnin çocuğa göreliğini çocuk ve eğitimci gözüyle test etmek amacıyla hayata geçirilen proje, çocuklara kendileri için yazılan kitaplarda söz hakkı tanımak, sorgulamaya fırsat vererek okumayı sevdirmek, eleştirel bakış açısı kazandırmak, önemli olduklarını hissettirmek, onları daha iyi tanıma ve anlama fırsatı yakalamak amaçlarını taşıyor. Elma Çocuk, “Müzecik” adını verdiği, Türkiye’de ilk ve tek çocuk edebiyatı koleksiyonuna da sahip.
Yenilikçi yaklaşımlar
Elma Çocuk, çocuk edebiyatı yayımcılığına getirdiği yenilikçi yaklaşımlarını da sürdürmeye devam ediyor. Elma Çocuk kitapları “koşulsuz okur tatmin garantisi”ne sahip. Dünyada ilk kez hayata geçen bu uygulamayla okur beğenmediği Elma Çocuk kitabını başka bir koşula gerek kalmadan iade edebiliyor.
Elma Çocuk bugüne değin biriktirdiği deneyimi daha çok çocuğa ulaştırmak için çaba gösterecek. Üstelik bu çabası sadece çocuklarla sınırlı olmayacak. Elma Çocuk; öğretmenlerin, eğitimcilerin, velilerin, annelerin ve babaların “okumadan duramayan” unvanını kazanmalarına çalışacak. Bunun için çok amaçlı ve çeşitli etkinliklerle yüz yüze ve çevrimiçi buluşmaları sürdürecek.
Program
14 Aralık Pazartesi
18.00 – 19.00 “Kitabın Yayın Yolculuğu ve Müzecik”
Vildan Barış Örkmez, Gülderen Çopur ve Demet Uyar kitabın yazar tarafından yayınevine ulaştırılmasından okuruna kavuşmasına kadar olan süreci anlatırken Ahmet Şerif İzgören bu buluşmaya kitaplarıyla eşlik edecek.
15 Aralık Salı
18.00 – 19.00 “Masal Dinletisi: Masaldan Düşen Elmalar”
Berfin Sıla Kepez, “Masaldan Düşen Elmalar” masalını çocuklar için anlatacak.
21.00 – 22.00 “Estetik Bir Uyaran: Çocuk Edebiyatı”
Prof. Dr. Sedat Sever, yetişkinlere yönelik “Estetik Bir Uyaran: Çocuk Edebiyatı” başlıklı bir konuşma yapacak.
16 Aralık Çarşamba
18.00 – 19.00 “Biri Yazar Biri Çizer”
Yazar Pelin Güneş ve çizer Oğuz Demir, yazarlık ve çizerlik üzerine sohbet edecek.
20.00 – 21.00 “On Tombala Başıma Kon”
Dr. Tülay Üstündağ, “On Tombala Başıma Kon” başlıklı konuşmasında “ ‘10 Tombala Başıma Kon’ kitabı neden yazıldı, kitapta neden atölyeler var, atölyelerin temel amacı nedir ve neden yaratıcı drama?” sorularını yanıtlayacak.
17 Aralık Perşembe
18.00 – 19.00 “Yazar Odası: Filiz Çavuş-Şener Şükrü Yiğitler”
Filiz Çavuş ve Şener Şükrü Yiğitler, tatlı sohbetleriyle Yazar Odası’nda buluşacak.
21.00 – 22.00 “Bu Bir Resimli Bant Kaydıdır”
Berk Öztürk, “Bu Bir Resimli Bant Kaydıdır” videosuyla Elma Yayınevi YouTube kanalında olacak.
18 Aralık Cuma
20.00 – 21.00 “Çocuk Kitaplarıyla Düşünme”
Dr. Özden Özkanoğlu, “Çocuk Kitaplarıyla Düşünme” başlıklı bir konuşma yapacak.
21.00 – 22.00 “Yazar Odası: Ahmet Önel-Nehir Yarar-Mehmet Erkan”
Ahmet Önel, Nehir Yarar ve Mehmet Erkan Yazar Odası’nda bir araya geliyor.
19 Aralık Cumartesi
16.00 – 17.00 “Nunu’nun Resimli Kitap Sergisi”
Neşeli çizgilerin yol arkadaşı Özlem Fedai Korçak, resimli kitaplardan iyi örnekleri sunacak.
18.00 – 19.00 “Kivi ile Sılot’un Sesi”
Elma Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İpek Arman okuyacak, Çağatay Akyol minik arp dinletisiyle eşlik edecek.
edebiyathaber.net (9 Aralık 2020)