Frank Furedi’nin Nereye Gitti Bu Entelektüeller? adlı kitabı Ketebe Yayınları tarafından A. Erkan Koca çevirisiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Entelektüellerin “düşüncelerle değil, düşünceler için” yaşadıkları dünyada bugün, eğitim içeriği boşaltılan üniversiteler ve kültür kurumları bayağılaşmayı normal hâle getirdiler. Sosyolog Frank Furedi; sıradan seslerin kutsanmasına, yüksek eğitim ve siyasi hakları yaygınlaştırma çabasına kendi bakış açısından eleştiriler getiriyor. Ekonomiye hizmet eden bu uygulamaların halkı çocuklaştırdığını düşünen Furedi, tasvir edilen sıradanlaşmanın dışlanmak yerine kutsandığını ifade ediyor. Nereye Gitti Bu Entelektüeller? entelektüelin toplumla, siyasetle, ekonomiyle ve düşüncenin kendisiyle kurduğu ilişkiye dair yeni bakış açıları teklif ederken halkın daha nitelikli bir kültürel ortamı hak ettiği savından hareketle, günümüzde etkili olan tekdüzeliğin tehlikeleri ve entelektüelliğin asli ilkelerini titizlikle inceliyor.
Düşüncelerin peşinden gitmek her zaman için entelektüellerin kutsalı sorgulamalarını ve konuşulamayanları konuşmalarını gerektirmiştir. Uygar bir entelektüel kurum, mensuplarına, kişiselleştirmeden eleştiri yapmayı ve kendisini rahatsız eden düşünceleri bir saldırı olarak algılamamayı ayrıca saldırıya maruz kaldığında da bununla nasıl baş edeceğini öğretir.
Frank Furedi kimdir?
Eski bir öğrenci radikali, 1970’lerde İngiltere’de sol kanat siyasetine girdi; özellikle de Uluslararası Sosyalistler (İÖ) üyesi olarak, Frank Richards takma adı altında; ve daha sonra, Devrimci Komünist Parti’nin kurucusu ve lideri olarak. 1990’lı yıllarda hümanist odaklı konularda, özellikle de özgürce konuşma kampanyalarında aktif olarak yer aldı. Furedi’nin akademik çalışması başlangıçta emperyalizm ve ırk ilişkileri üzerine bir çalışmaya ayrılmıştı. Konuyla ilgili kitapları The Mau-Mau Savaşı Perspektifinde , Yeni İdeoloji : Emperyalizm ve Sessiz Savaş: Emperyalizm ve Değişen Irk Algısı’dır . Son yıllarda yaptığı çalışma, risk sosyolojisini ve düşük beklentileri araştırmaya yönelik olmuştur. Furedi bu konuyla ilgili çok sayıda kitabın yazarını yayınladı: En Sonunda Harcanan Zaman: Eğitimin Öğretilmediği (Devam 2009) ve Teröre Davet: Bilinmeyen Genişleyen İmparatorluğu (Devam 2007), terörizmin 9 / 11. Ahlaki Bağımsızlığın Bir Savunması (Continuum 2011) ve Kurum: Sosyolojik Bir Giriş (Cambridge University Press) adlı yakın tarihli yayınları, özgürlüğün ve otoritenin birbiriyle ilişkili sorunuyla ilgilenmektedir. Araştırmaya göre, İngiltere basınında en çok belirtilen sosyolog Faversham’da yaşıyor ve İngiltere’nin en büyük bağımsız kürtaj sağlayıcısı olan British Pregnancy Advisory Service’in Genel Müdürü Ann Furedi’nin kocası. İngiliz Hümanist Derneği’nin destekçisidir.
edebiyathaber.net (8 Şubat 2023)