M. Ömür Akkor’un “Erken Dönem İslâm Mutfak Sanatı ve Kültürü” adlı kitabı Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
M. Ömür Akkor, erken dönem İslâm mutfak kültürüne dair zihinlerde daha ayrıntılı bir resim oluşturabilme ve bu kültüre mütevazı bir katkı sağlama umuduyla yola çıkıyor.
Derin bir araştırma sonucunda coğrafyanın koşulları, yetiştirilen ürünler, hayvancılık, kullanılan kap kaçak, pişirme yöntemleri, yeme adabı gibi dönemin yemek ve yeme kültürünü oluşturan her unsur bir bütün olarak değerlendirilerek bu tarifler oluşturuldu.
İki yıllık bir araştırmanın sonunda İslâm coğrafyasında 6 ve 12. yüzyıllar arasında kullanılan tabaklar müze koleksiyonlarından seçilerek bu kitap için tekrar üretildi.
Erken Dönem İslâm Mutfak Sanatı ve Kültürü bir yemek kitabı olmanın yanı sıra dönemin yemek kültürü ve hafızasını oluşturan tüm mirasın bir özetidir.
Yazar hakkında
1975 Kilis doğumludur. Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunudur. 5 yıl Bursa’nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına alan, 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazı olan Alacahöyük’te bulunan kazı ekibinin içinde şef olarak bulunan Ömür Akkor, 4 bin yıllık yemekleri hayata geçirmesi ile ünlüdür. Son 15 yıldır Türkiye mutfağı üzerine çalışmaları bulunan ve 81 ili de gezen Ömür Akkor, Türk Mutfağı İçin 150 bin Kilometre adını verdiği projesini tamamlamıştır. Bursa Mutfağı adını verdiği kitap ile 500 yıllık yemek kültürünü masaya yatıran Ömür Akkor, dünya mutfak literatürüne ilk kez giren 140 tarife kitapta yer vermiştir. Selçuklu Mutfağı adlı eseri ile “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülünü dünyanın en prestijli yarışmalarından birinde kazanan Şef Ömür Akkor, sosyal medya sayfaları ve televizyon ekranlarından paylaştığı tarifler ile dikkat çekmeyi sürdürüyor. ”
edebiyathaber.net (17 Şubat 2023)