Ernesto Sabato’nun “Direniş” adlı kitabı, Pınar Savaş çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Latin Amerika edebiyatının son büyük klasik yazarlarından Ernesto Sabato’nun ölmeden önce yazdığı son kitabı!
Direniş, insanoğlunun yaşadığı dünyaya ve çevresindeki diğer bireylere karşı yabancılaşmasını ve yozlaşmasını konu ediniyor.
Arjantinli ünlü yazar, hızlı yaşayan ve sürekli üretmek zorunda kalan insanlara artık biraz soluklanmaları gerektiğini anımsatarak haklı bir direniş çağrısında bulunuyor.
Arjantinli yazar Ernesto Sabato Direniş’te, artık unutulmaya yüz tutmuş insani değerlerin yeniden hatırlanması gerektiğini vurgularken, insanı sahte umutlara yönelten teknolojiye karşı çeşitli uyarılarda bulunuyor. Arjantin’in, özellikle de Buenos Aires’in hızlı modernleşmesinin getirdiği yabancılaşmaya, kentin temel değerlerini yitirişine vurgu yapan Sabato, modern hayatın insanı soluksuz bıraktığını, bu hız içinde insanın insanlığını kaybettiğini öne sürüyor.
Sabato sohbet havasında kaleme aldığı kitabında, çağımızın teknolojik ve ekonomik çılgınlığına karşı ahlâki ve vicdani bir direnişi savunuyor.
“Çevremizdeki küçük dünyada bir güzellik ortamı yaratamayacak hale gelip aklımızı sadece giderek daha fazla insanlıktan çıkan ve rekabetçi olan işle ilgili konulara verirsek nasıl direnebiliriz?”
Yazar Hakkında
Arjantinli yazar Ernesto Sabato Buenos Aires’in yakınlarında küçük bir şehir olan Rojas’ta 1911 yılında dünyaya geldi. Colegio Nacional de Plata’da fizik okudu. Ancak 2. Dünya Savaşı’nın ardından kendini tamamen yazarlığa verdi. İlk romanıTünel ile büyük övgü topladı. Albert Camus ve Thomas Mann gibi yazarların desteğini aldı. Romanları dışında makaleleri ve denemeleriyle de tanınan Ernesto Sabato, Latin Amerika edebiyatının son büyük klasik yazarlarından biri olarak nitelenmektedir. Yazarlığının yanı sıra politik kimliğiyle de bilinen Sabato, Arjantin’deki faili meçhulleri ve çeşitli insan hakları suçlarını araştıran CONADEP komisyonuna başkanlık etmiştir. Cervantes, Fransız Şeref Nişanı gibi prestijli ödüllerin sahibi olan Sabato, 2011 yılında, tam yüz yaşında hayatını kaybetmiştir.
edebiyathaber.net (19 Ocak 2018)