Eskişehir, “2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmişti. Bence bu haklı bir seçimdi, Eskişehir, kültür ve sanat etkinliklerinin hemen her türünün görülebileceği, yaşam kalitesi yüksek, kültürlü bir şehir. Kitap fuarı da çok yakışıyor. Çünkü kitap okurluğunda da önde gelen şehirlerimizden. Üç üniversitesi ile de daha çok kitapla buluşmayı hak ediyor.
Kitap fuarları okurun kitaplarla ve yazarlarla buluşmaları için en iyi vesilelerden. Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Ticaret Odası’nın destekleri ile düzenlenen Eskişehir 3. Kitap Fuarı, 27 Nisan – 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında Eskişehir Ticaret Odası – Tüyap Fuar Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Fuara 276 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Eskişehir 3. Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 90 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde 400’den fazla yazar okurlarıyla buluşma fırsatı bulacak.
FUARIN KONUKLARI
Fuarın konukları arasında yer alan Adnan Özyalçıner, Ahmet Ümit, Ataol Behramoğlu, Banu Avar, Barış Terkoğlu, Emre Kongar, Enver Aysever, Haydar Ergülen, Mustafa Balbay, Saygı Öztürk, Tarık Tufan, Umut Sarıkaya, Varol Yaşaroğlu, Yılmaz Aslantürk (Otisabi) ve Ziya Selçuk gibi önemli yazar ve şairler fuarda okurlarıyla bir araya geliyor.
Eskişehir 3. Kitap Fuarı kapsamında önemli bir yenilik gerçekleşiyor. Fuar alanında ilgili bölüm öğrencilerinin ve illüstratörlerin çalışmalarını sergileyebileceği “İllüstratörler Duvarı” oluşturulmuş. Bu duvarda, illüstratörler çalışmalarını sektör ilgililerine tanıtma imkânı bulurken, yeni iş imkânları için de fırsat yakalayabilecekler.
BELGESEL FİLM FÖSTERİMLERİ
Fuarın bir başka yeniliği de etkinlik programında, edebiyatı, yazarlarımızı konu alan belgesellerin gösterimlerinin yapılması. Nazlı Berivan Ak tarafından hazırlanan ‘Tarsus’ta Bir Bağımsız Kitabevi: Kitapçı’, BSB Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği desteğiyle, Sevinç Yeşiltaş’ın ‘Güzergâh Edebiyat – Enis Batur’ ve ‘Güzergâh Edebiyat – Latife Tekin’, Aydın Orak’ın ‘Yaşar Kemal Efsanesi’ ve Ulaş Tosun’un Arkadaş Z. Özger’i konu ettiği ‘Merhaba Canım’ belgesel gösterimleri yapılıyor.
ODUNPAZARI’NIN KÜTÜPHANELERİ
2022 verilerine göre Eskişehir’deki kütüphane sayısı 400’ü geçmiş. Kütüphane sayısına dikkat etmemin sebebi Eskişehir Kitap Fuarı’nda Odunpazarı Belediyesi standında gördüğüm bilgiler oldu. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 28 kütüphane açmış. Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Fakir Baykurt ve Mehmet Akif Ersoy gibi Türk Edebiyatının usta isimlerinin adlarının yaşatıldığı kütüphanelerde, yaklaşık 80 bin kitap bulunuyor.
Ataol Behramoğlu ve Doğan Avcıoğlu kütüphaneleri ise biraz daha farklı nitelikte. 265 yıllık Yağcızade Konağı restore edilerek Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’ne dönüştürülmüş. Ataol Behramoğlu kitaplığından yaklaşık 10 bin eseri ve birçok önemli belge ve dökümanı bu kitaplığa hediye etmiş. Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi de Akcami Mahallesi Zeytinler Sokak’ta bulunan tarihi Taş Bina’da kurulmuş. Kütüphanede Doğan Avcıoğlu’nun ve yazar Doğan Yurdakul’un kütüphanlerinden bağışlanan üç bin kitap bulunuyor. Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde kitapların yanı sıra Avcıoğlu’na ait çok kıymetli el yazması eserleri ile Avcıoğlu ile Yurdakul’a ait pek çok belge ve özel eşya yer alıyor.
TEPEBAŞI’NDAN TARİH KİTAPLARI
Eskişehir’in kültür ve sanat faaliyetleri ile dikkati çeken bir belediyesi de Tepebaşı’dır. Kitap fuarındaki Tepebaşı Belediyesi standında Tarih Vakfı işbirliği ile yayınlanan kitapları gördüm. “Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” projesi kapsamında Eskişehir’de İşgal ve Direniş, Eskişehir’in Kurtuluşu, Milli Mücadelede Eskişehir’de Sol, Yunan Arşiv Kaynaklarında İşgal Eskişehir’i ve Milli Mücadele ve Eskişehir kitapları yayınlanmış. Gerçekten emek ürünü ve değerli çalışmalar. Üstelik Tepebaşı Belediyesi diğer belediyelere örnek olacak bir şekilde bu çalışmayı aynı zamanda Türkiye’nin önemli yayıncılarından olan Tarih Vakfı ile birlikte yaparak kitapların okura ulaşmasını da sağlamış. Çünkü belediyelerin kendi başlarına yaptıkları yayınlarına ulaşmak nerdeyse imkansızdır. Oysa yayınevleri ile bu tip işbirlikleri yapsalar okur bu değerli çalışmalara çok daha kolay ulaşır. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı hem bu eserler hem de işbirliği için kutluyorum.
Eskişehir 3. Kitap Fuarı 5 Mayıs Pazar gününe dek sürecek. Fuar her gün 10.00 – 19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretsiz.
edebiyathaber. net (1 Mayıs 2024)