Eşref Yener’in yeni şiir kitabı “Fazla Uzaklamış Olamam” Hayal Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Kapak tasarımını sanatçı Burcu Ceylan’ın yaptığı kitap; “yadırgama, sahicilik ve kent” kavramlarının peşine düşen sorgulayıcı şiirlerden oluşuyor.
2013 Cemal Süreya Şiir Özendirme Ödülü almış bir şiir kitabı (Baykuşta Yangın Tekrarı – Yasakmeyve, 2014) bulunan Yener, 2015 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödüllerinde, “Dikkate Değer” görülen dosyasını “Fazla Uzaklaşmış Olamam” ismiyle kitaplaştırdı. 2015’ten bu yana şiirlerinin üzerinden titizlikle, tekrar ve tekrar geçtiğini belirten Yener, kitabının ismi hakkında “Kendimden, yassı taşlardan, korkusuz uykulardan, kendimden, tırkısız kapılardan, doğanın insana; insanın insana şifasından, gül tohumlarından, kayıkçı hikâyelerinden, fesleğenin büyürken çıkardığı turuncu sesten, mutfakta kaynayan reçellerden, bağdaş kurulan sofralardan, pazar alışverişlerinden, çarşılardan, tarihselliğimden ve kendimden FAZLA UZAKLAŞMIŞ OLAMAM,” dedi.
Eşref Yener akıcı ve yalın bir dil kullandığı bu kitabında, Ahmet Arif’in bize Diyarbakır dağlarından seslenmesinin tersine şehrin orta yerinden, o bir türlü yetişemediğimiz hızın içerisinden seslenmektedir. Kitabında çocukluğuyla, anılarıyla taşradan “şehre” fırlatılmış birinin arafına, çelişkilerine şahit oluyoruz. Büyük ve karmaşık bir dünya ile karşılaşmanın kaygısı, soru ve sorunlarına ilerliyor kitap.
Sonuç olarak şair her ne kadar ikilikte, çelişkide kalsa; farklı dünyaları aralasa; çokça şaşırsa ve yadırgasa da kendimden FAZLA UZAKLAŞMIŞ OLAMAM diyerek, bunun hükmünü yine biz okuyucuya bırakıyor…
Arka Kapaktan:
her akşam adım korkak ve yanlış
çağrılıyor şehrin belermiş hunharına
iyi ya
daha bozgun bir yüze benziyorum her çağrıda
en aşağılık yenilmişiyim ne de olsa tarihin
yenilip duruyorum,
birbirinin uzaklığına taşınan kentlerde
sanki ayağı kırık bir kısrağı durmadan öpüyorum
çarşılara benzeyen onca şeyin arasında
şu kasığıma kaypakça yerleşen çürük;
işte gözlerimde gözlerimde ve gözlerimin uzak Cezayirinde
bilmem nesi felçli bir menekşenin
ah bu nasıl tahrik
nasıl uzakta
ve Cezayirde olan bir ne güzelsin!
edebiyathaber.net (27 Mart 2018)