Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen uzun soluklu seminer dizileri, Genco Devrim Barikan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek” başlıklı seminer dizisiyle devam ediyor. Çağdaş sanatın toplumla ilişkisini tarihsel ve güncel tartışmalardan örneklerle ele almayı amaçlayan seminer, 8,15, 22 Ekim, 5, 12 ve 19 Kasım tarihlerinde saat 19:00’da Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek.
Çağdaş sanat alanında temel tartışmaları ve güncel eğilimleri, Arter’in programı ve Arter Koleksiyonu’yla ilişkilendirerek ele alan çağdaş sanat seminerleri, yapıtlarla ilişki kuran bireylerin kendi sorularını oluşturmasında yol gösterici olmayı amaçlıyor.
Genco Devrim Barikan’ın yürütücülüğünde gerçekleşecek “Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek” semineri, sanat tarihinde olduğu kadar gündelik dilde de sıklıkla “güzellik” veya “güzel olan” ile ilişkilendirilen estetik kavramını, bilhassa sanat ve siyaset ilişkileri üzerine yoğunlaşan çağdaş felsefeci Jacques Rancière’in düşüncesinden yola çıkarak felsefi bir bağlamda tartışmaya açıyor. Estetik kavramını “güzel olan” ile sınırlandırmadan, “algılama, duyumsama, hissetme” gibi daha geniş anlam alanlarıyla ilişkilendirerek düşünmenin boyutlarını, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlar ve Türkiye çağdaş sanatının yakın döneminden örnekler üzerinden sorguluyor. Buluşmalar, sanatın toplumsal düzen ile iç içe geçtiği tarihsel bir anlatı kuran Rancière’in düşüncelerinin yanı sıra 20. yüzyıla yön veren farklı eleştiri ve söylemleri de konu edecek.
Altı haftalık “Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek” seminer dizisi, 8,15, 22 Ekim ve 5, 12, 19 Kasım 2024 Salı günleri 19:00’da Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek.
Genco Devrim Barikan kimdir?
Genco Devrim Barikan, lisans ve yüksek lisans öğrenimini 2009–2013 yılları arasında Imperial College London’da, Kimya ve Moleküler Fizik alanında tamamladı. Müzik, edebiyat ve felsefe çalışmalarına yoğunlaşarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans bölümünü bitirdi ve süreli yayınlarda editörlük yaptı. Sergi rehberi olarak görev aldığı 14. ve 16. İstanbul Bienali’nin ardından Arter’de sergi rehberi olarak çalıştı. Arter’de görev aldığı dönem boyunca çağdaş sanat yapıtlarını, üretildikleri farklı bağlamlarla ilişki içerisinde, ziyaretçilerin katılımını davet eden bir yaklaşımla tartışmaya açma süreçlerini araştırdı. Biruni Üniversitesi’nde Felsefe, Sanat ve Estetik dersi verdi. Barikan, Kingston Üniversitesi Modern Avrupa Felsefesi Araştırma Merkezi’nde (CRMEP) felsefe çalışmalarına devam ediyor.
edebiyathaber.net (25 Eylül 2024)