Orhan Pamuk‘un ‘Veba Geceleri’ isimli son romanında Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret gerekçesiyle takipsizlik kararı verilen dosya, Sulh Ceza Hakimliği’nden döndü. Savcılık, aynı gerekçeyle yeniden soruşturma başlattı. Yapı Kredi Yayınları, Orhan Pamuk’a yeniden soruşturma açılmasının ardından bir açıklama yayınladı.
Dava süreci nasıl başlamıştı?
İzmir Barosuna kayıtlı olan Avukat Tarcan Ülük, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Orhan Pamuk hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ülük tarafından savcılığa sunulan şikayet dilekçesinde, yazar Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ isimli kitabında, Atatürk’e hakaret ederek, halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini iddia etmişti.
Şikayet sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatmış, soruşturma kapsamında yayınevinin İstanbul’da bulunmasının tespiti ardından dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma kapsamında Orhan Pamuk’u ifade vermek üzere adliyeye davet etmiş. Savcılıkta ifade veren Orhan Pamuk, “Ben kitabımda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil’in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü ben küçükken zayıf olmam ve süreki olarak ailem tarafından kargo olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk Bayrağınında Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuşmuştu.
edebiyathaber.net (12 Kasım 2021)