F. Scott Fitzgerald’ın son romanı “Son Patron”, Püren Özgören çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Hollywood’u ya benim yaptığım gibi, neyse öyle kabul edersiniz ya da anlamadığımız şeylere gösterdiğimiz küçümsemeyle yok sayarsınız. Aslında onu anlamak mümkün; ama muğlakça ve bölük pörçük çakımlar halinde.”
1930’larda altın çağını yaşayan Hollywood’da geçen Son Patron, F. Scott FItzgerald’ın son romanı. “Filmleri tiyatronun çapının ve gücünün çok ötesine” taşıyan dâhi yapımcı Monroe Stahr’ın ümitsiz aşk hikâyesini konu alan kitap, sinema dünyasının şaşaasının ardındaki gerçeklere, güç oyunlarına ve hayal kırıklıklarına ışık tutuyor.
Son Patron, 1976’da sinemaya uyarlandı. Elia Kazan’ın yönettiği filmin başrolünde ise Robert De Niro rol almıştı. Roman aynı zamanda bu yıl televizyon dizisi de oluyor. Fitzgerald, Hollywood’un doğal olarak ilgisini çeken bu eserini sinema sektöründeki kendi tecrübelerine dayanarak kaleme almıştı.
Fitzgerald romanını tamamlayamamış olsa da ince gözlemleri ve çok yönlü karakterleri, kendisini 20. yüzyılın en büyük edebiyatçılarından yapan ustalığını yansıtıyor. Yazar, Stahr’ın karakterinde, tüm yaraları ve burukluğuyla yeni bir Gatsby yaratıyor. Amerikan rüyasına erişenlerin trajedisini, konuyla örtüşen çarpıcı bir üslupla ele alan Son Patron, büyük bir romancının ardında bıraktığı son hazine.
F. SCOTT FITZGERALD
1896’da, Minnesota’da doğdu. İlk öyküsünü on üç yaşında okul gazetesinde yayımladı. Üniversite hayatı boyunca yazmayı sürdürdü. 1917’de Princeton Üniversitesi’nden ayrılıp orduya yazıldı fakat ertesi yıl savaş bitince New York’ta reklamcılığa başladı. İlk romanı This Side of Paradise (Cennetin Bu Tarafı) 1920’de Scribner’s tarafından yayımlandı ve büyük başarı yakaladı. Aynı yıl Zelda Sayre’la evlendi. “Caz Çağı”nın kurucuları addedilen çiftin çalkantılı ilişkisi her ikisinin de kitaplarına konu oldu. Fitzgerald, 1922’ de The Beautiful and Damned’i (Güzel ve Lanetli), 1925’te Muhteşem Gatsby’yi, 1934’teyse otobiyografik öğeler içeren Buruktur Gece’yi yayımladı; yazarlık hayatı boyunca çeşitli dergilere öyküler yazdı. Son eseri olan Son Patron yarım kaldı. Eserlerinde çoğunlukla “Gürültülü Yirmiler”i konu alan ve Gertrude Stein’ın deyimiyle “Kayıp Nesil”in temsilcilerinden sayılan Fitzgerald, 1940’ta kalp krizinden öldü.
edebiyathaber.net (29 Ağustos 2016)